Utgang til 1,5 mrd.

Nå kan man vandre rett ut i rommet fra den internasjonale romstasjonen. «Døra» kostet 1,5 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett døgn forsinket landet romferga Atlantis ved Kennedy romsenter i Florida. I løpet av de to ukene i rommet har astronautene installert en luke som gjør det mulig å ta en luftetur fra den internasjonale romstasjonen Alpha - prisen var på over halvannen milliard kroner.

Tidligere har astronautene vært avhengige av å gå ut via en romferge, men nå kan de altså gå rett ut, om det skulle være ønskelig.

Regnvær hindret romferga i å lande da den skulle, men i dag tidlig gikk alt som det skulle. Det skapte ingen problemer for Atlantis hadde nok drivstoff, oksygen og mat om bord til å oppholde seg i rommet flere dager ekstra, melder CNN.

De fem astronautene brukte åtte dager på å få installert den 6,5 tonn tunge utgangen på Alpha.

Under arbeidet fikk de også testet den nye løftearmen til 5,5 milliarder kroner, og den fungerte som den skulle, melder CNN.

Det har vært stille på Alpha et par måneder nå, men i august skal et nytt mannskap sendes opp til romstasjonen.

Med den nye utgangen på Alpha på plass sammen med løftearmen kan utbyggingen av romstasjonen virkelig ta fart. Astronauter på romstasjonen vil nå kunne fortsette utbyggingen ved at de får deler sendt opp med ubemannede fartøyer.

Men dyrt er det. Totalt skal prosjektet koste 550 milliarder kroner. Regningen skal betales av USA, Russland, Europa og Japan.

<B>TOUCHDOWN: I dag tidlig landet romfergen Atlantis, ett døgn forsinket, på romfartssenteret i Florida.
<B>FORLATER ALPHA: Slik så det ut, sett fra romstasjonen Alpha, da romfergen Atlantis koplet seg fra romstasjonen.
<B>PÅ JOBB: Astronaut Mike Gernhardt under arbeidet med å installerte den nye inngangen til romstasjonen Alpha. Den kan brukes rett ut i rommet og kan brukes av både amerikanske og russiske romfartøyer.