BEHANDLER: Raymond Johansen skal selv behandle varselet mot Inga Marte Thorkildsen. Foto: Jørn H. Moen / Nina Hansen / Dagbladet
BEHANDLER: Raymond Johansen skal selv behandle varselet mot Inga Marte Thorkildsen. Foto: Jørn H. Moen / Nina Hansen / DagbladetVis mer

Varslene mot Inga Marte Thorkildsen:

- Utgangspunktet mitt er at det varslerne forteller er riktig

Raymond Johansen tar varslene mot Oslos skolebyråd på alvor. Han beskriver situasjonen som delikat og vanskelig.

Byrådsleder for Ap, Raymond Johansen, møtte onsdag morgen i Politisk kvarter i forbindelse med varsler saken mot Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen. Tirsdag ble det kjent at Johansen selv behandler varselet mot Thorkildsen, som blant annet innholder påstander om at SV-toppen skal ha «begravet» en rapport hvis innhold ikke falt i politisk smak.

Det dreier seg om en rapport som politikerne i Oslo bestilte fra BI etter anbudsrunde. Prislappen på rapporten skal ha vært på 2,5 millioner kroner.

I Politisk kvarter måtte Johansen svare på om Thorkildsen både er uskikket og om han, som hennes egen sjef, er i stand til å vurdere varslene.

- Det er viktig å ta alle disse varslene på alvor. Derfor er det jeg, som har ansvaret for Thorkildsen, som må uttrykke om jeg har tillit til henne eller ikke. Da må jeg hente inn informasjon, fordi jeg selv er ansvarlig for å følge opp varselet, sier Johansen.

Fortsetter arbeidet

Han vil nå gjennomføre det han beskriver som en grundig informasjonsinnhenting, for å vurdere hvorvidt Thorkildsen er skikket til å sitte i sin posisjon. Thorkildsen skal gjøre alle sine arbeidsoppgaver mens varslet behandles - også kontakten med Utdanningsetaten. Johansen understreker likevel at han selv tar varslene på alvor.

- Utgangspunktet mitt er at det varslerne forteller er riktig, sier byrådslederen som betegner situasjonen som delikat og vanskelig.

Om Johansen faktisk får behandle varslene, gjenstår imidlertid å se. Carl I. Hagen gikk i går ut med at han vil fremme forslag for bystyret om en uavhengig gransking av varslene mot Inga Marte Thorkildsen ved første anledning.

- Vi kan selvsagt ikke ha tillit til granskingen Raymond Johansen skal gjøre med internrevisjonen, som er underlagt byrådsavdelingene, sa Hagen

Anonyme kilder

I programmet kom det blant annet fram at Thorkildsen har blitt beskyldt for å ha en nedlatende tone mot ansatte ved et besøk hos en helseinstitusjon. Hun skal også ha opptrådt uprofesjonelt i flere politiske møter.

Tidligere har det i tillegg kommet fram at hun skal ha brutt taushetsplikten, offentlighetslova og anskaffelsesregler. Johansen har besluttet at disse påstandene i varselet skal oversendes Kommuneadvokaten.

Det har i løpet av de siste dagene også kommet en rekke anonyme påstander om Thorkildsens oppførsel i flere situasjoner. Hun har selv avstått fra å kommentere beskyldningene konkret.

- Jeg er veldig lite tilfreds med at anonyme kilder sprer slike påstander, men hva skal man gjøre, sier Johansen.

Rapporten som utløste saken

Under utformingen av den nevnte rapporten, ble forskerne bedt om å beskrive omfanget av testing i Oslo-skolen og se på forbedringsområder. Oslo-skolen er kjent for å bedrive mer omfattende testing på elevene enn Norge ellers, noe Thorkildsen og hennes byråd er motstandere av.

Rapporten ble ingen lykkelig lesning for skolebyråd Thorkildsen:

I rapporten står det blant annet at «skolelederne rapporterer om god nytte av kartlegginger og tester», og tester «beslaglegger en meget liten del av undervisningstiden», og at «de aller fleste lederne vurderer at tester og kartlegginger har et riktig omfang».

Da rapporten ble publisert av BI, i månedsskiftet februar-mars, ble den ikke oversendt utdanningskomiteen i Oslo. Thorkildsen informerte heller ikke om at rapporten var ferdig. I varselet mot henne, hevdes det at Thorkildsen har forsøkt å begrave rapporten fordi «resultatene var positive for Oslo-skolen».

Thorkildsen har ikke villet kommentere varslene mot seg, men innrømmer at hun i en SMS ba en rektor sende en e-post til SV, slik at den ikke behøvde å journalføres.

Hun har også sagt at det har vært problemer med samarbeidet til utdaningsetaten og at hun har savnet samarbeidsvilje derfra.