Utgård må gå

Den markante fagforeningsbossen i Kværner, Rolf Utgård, blir trolig ikke konserntillitsvalgt i det sammenslåtte Aker Kværner. Utgård blir offer for sin egen knallharde kamp mot Kjell Inge Røkke og Aker-systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slaget om hvem som skal representere de ansatte i Aker Kværner står fredag. Da samles utsendinger for de ansatte til konferanse på Olavsgård utenfor Oslo. Etter det Dagbladet har grunn til å tro, vil utfallet bli at Atle Tranøy (fra Aker-systemet) og Eldar Myhre (fra Kværner) utnevnes til hovedtillitsvalgte fra LO-sida, på bekostning av Rolf Utgård.

Fikk kritikere

I 15 år har Rolf Utgård gjennom Kværner vært en av landets mest profilerte fagforeningsledere. Fjorårets høylytte kamp mot Kjell Inge Røkke og fusjonen mellom Aker Maritime og Kværners olje- og gassdivisjon, har imidlertid skaffet ham en rekke kritikere innad i gamle Aker.

Når valgene skal gjøres fredag, er det derfor to forhold som kommer til å felle ham, tror Utgård selv:

- For det første er Aker størst. For det andre er nok jeg den som er minst spiselig i Aker-systemet, sier fagforeningsbossen.

- Veldig engasjert

Men selv om Utgård må forlate posisjonen han har hatt i en årrekke, er han ikke bitter.

- Jeg tar dette rolig, men det er klart det er spesielt. Jeg har jo vært veldig engasjert i dette selskapet, da.

Engasjementet til tross, noen kampvotering ønsker Rolf Utgård ikke å legge opp til.

- Jeg har ikke tenkt å lage noen kamp ut av dette på selve konferansen. Det er naturlig at det er en fra hvert miljø som blir utnevnt, sier den erfarne tillitsmannen. At det trolig blir Eldar Myhre som foretrekkes fra Kværner-siden, har han også forståelse for. Selv er han for kontroversiell.

- Det er nok et vesentlig poeng at det er jeg som har vært frontfigur i fighten, framholder han.

Avspaserer

Hva han nå skal gjøre, er ikke Utgård riktig sikker på.

- Jeg får vel starte med å avspasere litt. Det har vært et helvetes kjør i årevis, og det har gått med både helger, fridager og ferier. Nå får jeg bremse opp litt og oppsummere det vi har vært gjennom, sier Utgård og korrigerer seg selv raskt:

- Men jeg føler meg ung og sprek og fit for nye oppgaver, så jeg har ikke tenkt til å planlegge noen pensjonstilværelse.

OVER OG UT: Rolf Utgår har i 15 år vært en av landets mest profilerte talsmenn for de ansatte i Kværner. Nå vet han ikke helt hva han skal gjøre. Her sammen med Kjell Inge Røkke.