Utgiftskutt vanskelig

«Alle» er enige om at det er nødvendig med innstramminger, men uenighet om retningen. Sluttbehandlingen av revidert nasjonalbudsjett viser hvor vanskelig det er å stramme inn på utgiftene når det er umulig å bygge på noen flertall i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I juni foreslo Ap innstramminger som partiet selv beregnet til rundt 2,4 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Høyres forslag til statsbudsjett hadde 10 milliarder kroner mindre i utgifter enn Bondevik-regjeringens opplegg.

Finansminister Gudmund Restad innrømmet at regjeringens forslag til innstramminger i revidert nasjonalbudsjett ikke var tilstrekkelige. Likevel endte det hele med at stortingsflertallet svekket budsjettbalansen med flere hundre millioner kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag.

1 prosent for lite

Dette viser at Stortinget og regjeringen står foran en uhyre vanskelig oppgave når det skal kuttes i utgiftene. Oppgaven blir ekstra krevende fordi statens inntekter svekkes på grunn av lave oljepriser.

Det klareste signalet fra regjeringshold om innstramminger har kommet fra Venstres leder, næringsminister Lars Sponheim, som tidligere i sommer sa at behovet for innstramminger i neste års statsbudsjett er på 5-7 milliarder kroner.

Et slikt beløp utgjør rundt 1 prosent av hele budsjettet for 1998.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer