JENTEHIRDEN BESØKER QUISLING: På dette arkivbildet fra 1942 besøker Jentehirden fra Nasjonal Samling Vidkun Quisling.  Foto: Scanpix
JENTEHIRDEN BESØKER QUISLING: På dette arkivbildet fra 1942 besøker Jentehirden fra Nasjonal Samling Vidkun Quisling. Foto: ScanpixVis mer

Utgir norske nazibarn på DVD

Flere hundre norske barn får brettet ut sin nazifortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bilder og klipp fra Filmavisen i 1941 og 1942, som ble produsert av Nasjonal Samling og vist på norske kinoer under krigen, som nå er tatt fram av skuffen og samlet på en DVD, melder TV2 Nyhetene.

Nazihilsen Det dreier seg om til sammen ti timer med film og bilder av norske nazister i aktivitet flere steder i Norge under okkupasjonen. Her vises blant annet oppvisninger og propagandaparader hvor deltakere i norske byer gjør nazihilsen til Quisling.

En av dem som vises som lite barn, er skuespilleren Anita Thallaug, sammen med Vidkun Quisling.

Etter krigen debuterte hun under navnet Vesla Rolfsen syv år gammel på teateret Edderkoppen i Oslo i en barnrevy av Leif Juster. Senere ble hun en meget kjent skuespiller og sanger.

- En belastning Lederen for Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, reagerer og mener offentliggjøringen ikke er uproblematisk.

- Her er det masse nærbilder av barn og ungdom. Du kan regne med at familien og de selv kan kjenne seg igjen. Det vil jeg tro må være en belastning, sier Moland til TV2.

Historisk viktig Utgiveren av DVD-en, SF, mener imidlertid at den historiske verdien veier tyngre enn belastningen for enkeltpersoner.

- Det er helt klart noe vi har tatt vurdering på i forkant innen vi valgte å lansere dette. Men vi vurderer materialet som så historisk viktig og interessant at vi har valgt å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, sier avdelingsleder i SF Norge, Svein Risberg.

NS-propaganda Filmavisen var en ukentlig nyhetsbulletin vist som forfilm på norske kinoer i perioden 1940-63.

Blant filmrullene SF nå har børstet støv av, er ti timer med film fra 1941 og 1942 med NS-propaganda.

- Om lag 10 timer av samlingen er viet eksklusive innslag fra Norsk filmrevy og Norsk ukerevy i årene 1941-42, en tid da innholdet var kontrollert av Nasjonal Samling og med bunnklang av progermansk propaganda som skulle gi inntrykk av nasjonalt fellesskap og legitimere partiets posisjon. Her finnes kontroversielle opptak med Vidkun Quisling, Adolf Hitler, Josef Terboven, Hirden, og Nasjonal Samling, forent med de mer dagligdagse og uskyldige innslaget vi kjenner oss igjen i fra etterkrigstidens filmavis, skriver SF om utgivelsen på sine hjemmesider.

Vil gjenkjenne familie Mange norske familier kan få seg en overraskelse når de ser filmene. Mange kan gjenkjenne både foreldre og besteforeldre.

MØTTE QUISLING: På DVD-en dukker blant annet artisten Anita Thallaug opp. Som lite barn møtte hun Quisling. Dette bildet er fra 1963 da hun deltok i Melodi Grand Prix.
Foto: SCANPX
MØTTE QUISLING: På DVD-en dukker blant annet artisten Anita Thallaug opp. Som lite barn møtte hun Quisling. Dette bildet er fra 1963 da hun deltok i Melodi Grand Prix. Foto: SCANPX Vis mer

- Ja, det må du regne med. Og i den grad det ikke har vært kjent i familien eller snakket om, så vil det nok være ubehagelig. Men det er først og fremst barna som er problemet, sier Moland.

Ifølge TV2 viser filmene blant annet feiringen av Adolf Hitlers 53-årsdag på Karl Johans gate i Oslo og en propagandamarsj på Torgallmenningen i Bergen der hirdkvinner og menn hilser Vidkun Quisling med nazihilsen.

OSLO 17. MAI 1943 Nasjonal Samling feirer 10-årsdag. En avdeling av jentehirden marsjerer her opp mot Slottsplassen, hvor det var tale av Quisling og mønstring av hirden. 
Foto: Scanpix
OSLO 17. MAI 1943 Nasjonal Samling feirer 10-årsdag. En avdeling av jentehirden marsjerer her opp mot Slottsplassen, hvor det var tale av Quisling og mønstring av hirden. Foto: Scanpix Vis mer