Utgir norske nazibarn på DVD

Flere hundre norske barn får brettet ut sin nazifortid.

JENTEHIRDEN BESØKER QUISLING: På dette arkivbildet fra 1942 besøker Jentehirden fra Nasjonal Samling Vidkun Quisling.  Foto: Scanpix
JENTEHIRDEN BESØKER QUISLING: På dette arkivbildet fra 1942 besøker Jentehirden fra Nasjonal Samling Vidkun Quisling. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er bilder og klipp fra Filmavisen i 1941 og 1942, som ble produsert av Nasjonal Samling og vist på norske kinoer under krigen, som nå er tatt fram av skuffen og samlet på en DVD, melder TV2 Nyhetene.

Nazihilsen Det dreier seg om til sammen ti timer med film og bilder av norske nazister i aktivitet flere steder i Norge under okkupasjonen. Her vises blant annet oppvisninger og propagandaparader hvor deltakere i norske byer gjør nazihilsen til Quisling.

En av dem som vises som lite barn, er skuespilleren Anita Thallaug, sammen med Vidkun Quisling.

Etter krigen debuterte hun under navnet Vesla Rolfsen syv år gammel på teateret Edderkoppen i Oslo i en barnrevy av Leif Juster. Senere ble hun en meget kjent skuespiller og sanger.

- En belastning Lederen for Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, reagerer og mener offentliggjøringen ikke er uproblematisk.

- Her er det masse nærbilder av barn og ungdom. Du kan regne med at familien og de selv kan kjenne seg igjen. Det vil jeg tro må være en belastning, sier Moland til TV2.

Historisk viktig Utgiveren av DVD-en, SF, mener imidlertid at den historiske verdien veier tyngre enn belastningen for enkeltpersoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer