ARVESTRID:  Advokat Mette Yvonne Larsen slapp ut noen prøveballonger i Borgarting lagmannsrett i går om troverdigheten til motpartens eksperter i arvesaken. FOTO: JACQUES  HVISTENDAHL/DAGBLADET.
ARVESTRID: Advokat Mette Yvonne Larsen slapp ut noen prøveballonger i Borgarting lagmannsrett i går om troverdigheten til motpartens eksperter i arvesaken. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer

Uthengt for datainnbrudd - krever beklagelse

Sikkerhetsekspert forbannet på utspill fra Høiness-advokat Mette Yvonne Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seniorrådgiver og spesialist på datasikkerhet, Stein Møllerhaug (59), er forbannet på at han er blitt hengt ut som hacker og datainnbruddstyv i Borgarting lagmannsrett.

Det var i går hans rolle dukket opp i den  betente arvestriden under innledningsforedraget til advokat Mette Yvonne Larsen, som er prosessfullmektig for arving og advokatkollega Mona Høiness.

Det har lenge vært klart at Urdahl-slektningene har engasjert privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen for å finne feil med testamentet, som tilkjente husvennen Mona Høiness alle de 100 millionene etter deres tante Synnøve Alver Urdahl og onkel Per Urdahl.

I lagmannsretten mandag sa Mette Yvonne Larsen at hennes klient hadde fått vite gjennom en «lekkasje» at Malthe-Sørenssens samarbeidspartner Møllerhaug hadde prøvd seg på hackervirksomhet og datainnbrudd mot Høiness' pc med testament-teksten.

Møllerhaug tolket det slik at han hadde begått datainnbrudd hos Høiness.

Krever beklagelse Nå krever Møllerhaug at Mette Yvonne Larsen beklager det han oppfatter som injurierende påstander. Hvis ikke varsler han stevning og et erstatningskrav.  Han har av integritetsgrunner blitt nødt til å melde avbud til et sikkerhetssertifiseringskurs i England etter at han leste om anklagene mot seg selv.

Og først i går fikk han innkalling fra Larsens assistent om å vitne i Høiness-saken torsdag.

Det var en annen privatetterforsker, Ola Thune, som varslet sin gamle venninne Mona Høiness om hva han var blitt visket i øret av en kollega.

Fortrolig - om noe annet Møllerhaug reagerer også kraftig på lekkasjene fra Ola Thune etter en fortrolig samtale.

- Vi hadde en profesjonell, fortrolig samtale om en helt annen sak, sier Møllerhaug til Dagbladet.

- Hva er koplingen til Høiness-arven hvis dere diskuterte noe annet ?

- Det må du nesten spørre Thune om.
 
Sjekket Monas nettverk
- Hva var din rolle sammen med Malthe-Sørenssen i Høiness-saken?

 KREVER BEKLAGELSE:  Seniorrådgiver og spesialist på datasikkerhet, Stein A. J. Møllerhaug. Foto: Privat.
KREVER BEKLAGELSE: Seniorrådgiver og spesialist på datasikkerhet, Stein A. J. Møllerhaug. Foto: Privat. Vis mer

-Han kontaktet meg, som han har gjort mange ganger før. Han trengte hjelp til å spore pc'en med testament-teksten. Og jeg ble med utenfor Mona Høiness bolig for å sjekke åpne nettverk der.

- Hva fant dere ?

-Det var svært mange nettverk der, så vi fant ikke ut noenting. Jeg trakk meg fra oppdraget der og da. Uansett har jeg alltid sagt nei til ulovlige metoder. Datainnbrudd er helt uaktuelt for meg. Hvis ikke hadde jeg ikke vært i datasikkerhetsbransjen sammenhengende siden 1987, sier sikkerhetsrådgiver Stein Møllerhaug.

- Hva har du å si om Malthe-Sørenssen?

- Det skal jeg forklare meg om i retten torsdag. 

- Stoppet der Overfor Dagbladet forklarer Geir Selvik Malthe-Sørensen at han og Møllerhaug var utenfor Mona Høiness bolig for å se om det ut fra åpne nettverk var mulig å finne ut hva slags pc Høiness hadde.

Dette var interessant, fordi de ut fra dette håpet å kunne fastslå hvilken pc som var brukt til å skrive ulike dokumenter i saken. Det var imidlertid mange nettverk på stedet og det viste seg å være vanskelig å få til.

- Vi stoppet der, fordi det viste seg at det ikke var mulig å finne det ut, forklarer Geir Selvik Malthe-Sørensen.

Viste fram mail I lagmannsretten mandag var saksøkernes advokater Fred A. Gade og Knut Rabl-Vøien opptatt av å forklare retten, og media i rettspausene, at det ikke var de som hadde inngått kontrakt med privatetterforskerne.

Gade kom til media med kopi av en mail som skal vise at en av hans klienter, Urdahl-slektning Elisabeth Jæger, har bestilt et oppdrag direkte fra sikkerhetsspesialist.

-  Jeg har nå fått avklart med alle partene at vi ønsker at du hjelper oss med å fullføre det oppdraget du har startet på. Vi forstår at det gjennom dine undersøkelser at det foreligger en mulig forfalskning/manipulering av testamentet.

 VISTE FRAM KLIENTMAIL:  Fra høyre advokat Fred A. Gade og advokat Knut Rabl-Vøien med noen av sine klienter i arvesaken i bakgrunnen. Her fra forrige rettsrunde i tingretten. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
VISTE FRAM KLIENTMAIL: Fra høyre advokat Fred A. Gade og advokat Knut Rabl-Vøien med noen av sine klienter i arvesaken i bakgrunnen. Her fra forrige rettsrunde i tingretten. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Vi ønsker at du dokumenterer alle dine funn og produserer et dokument som er av en slik karakter at det kan fremlegges 1) i lagmannsretten og/eller 2) som bilag til en eventuell politianmeldelse for dokumentforfalskning. Vi ønsker således et gjennomarbeidet dokument av høy kvalitet, som vi kan fram, legge som bevismateriale. Beviser må ikke være fremskaffet på ulovlig eller utilbørlig måte slik at det er risko for at disse beviser blir avskåret i retten, står det i mailen fra Elisabeth Jæger til en av Møllerhaugs e-post-adresser.

Avsenderdato var 20. mars 2013 med overskriften «Emne: Fwd: bestilling av arbeidsoppdrag».
Gade: ikke vår bestilling Det framgår ikke hvem mailen er videresendt (les: Fwd/forward)  fra. Det er advokat Knut Rabl-Vøien som har tatt en print av mailen kollega Gade delte ut til media.

Dagbladet har spurt Gade om dette betyr at hans arveklienter har operert på egenhånd i etterforskningen fram mot søksmålet i lagmannsretten.

- Vårt advokatfirma har ikke bestilt dette oppdraget, svarer advokat Fred A. Gade.