Uthengt som hivsmittet i SMS-melding

Ved hjelp av SMS har bygdedyret rammet en 25-årig tobarnsmor. I tekstmeldingene blir hun hengt ut som hivsmittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAKSELV (Dagbladet): I tekstmeldingene som er sendt ut til et ukjent antall personer, blir den 25 år gamle kvinnen hengt ut overfor befolkningen i Lakselv som har 3000 innbyggere.

En av meldingene er som følger:

«Har du forresten fått me dg advarslan om at d e ei jente i lakselv i beg av 20-åran sm har HIV, og ik informerer gutta om d... BRUK KONDOM!»

I andre meldinger blir kvinnen navngitt.

Drapstrusler

Først merket 25-åringen at folk skulte på henne og snakket bak hennes rygg. Så ble hun selv kjent med at hun angivelig var hivpositiv, og at ryktene gikk på SMS. Deretter har det bare ballet på seg.

Blant annet hevder kvinnen å ha mottatt drapstrusler.

Da kvinnen ble intervjuet i lokalavisa i går, var motivasjonen å få sitt navn og rykte renvasket.

- De som gjør dette, bør tenke over hvilken smerte de påfører andre. Slike påstander kan drive folk til selvmord, sier hun til Finnmark Dagblad.

Kvinnen ønsker ikke å spekulere på hvem som har satt ut SMS-ryktene om henne, eller hvorfor.

Selv tror hun det kan ha sammenheng med at hun av flere årsaker har blitt gitt en lav sosial status av samfunnet omkring henne.

Personer som kjenner tobarnsmoren, og som Dagbladet har snakket med, beskriver henne både som oppegående og vennlig.

- Hun har hatt det forferdelig tøft etter at ryktene rammet. Dette er egnet til å skape angst, sier kvinnens søster til Dagbladet.

Strenge rutiner

Kommunelege i Porsanger, Jean-Marie Winkler, som også er tobarnsmorens fastlege, er rystet over ryktene som har rammet kvinnen.

- Dette er et samfunnsdrap, fastslår Winkler.

- Hvor skal denne kvinnen søke jobb? Ingen vil ansette henne. Alle vil være opptatt av den angivelige hivsmitten, og være redd for den, sier han til Dagbladet.

Winkler ønsker ikke å kommentere hvilken dialog han har hatt med kvinnen etter at rykteflommen startet.

Ifølge legen har kvinnen jevnlig besøkt bygdas legekontor de siste åra, og blitt behandlet av både ham selv og andre leger.

Winkler slår fast at det ikke finnes noen registrerte pasienter med hivdiagnose i kommunen. Totalt er det sju hivpositive i Finnmark, og de holder til i andre kommuner.

- Hadde det vært noen hivpositive i vår kommune, ville jeg visst om det. Vi har strenge rutiner i helsevesenet om varsling dersom det skulle oppstå slike tilfeller. Både leger og laboratorium må rapportere videre øyeblikkelig, forteller Winkler.

Frykt etter ryktene

Kommunelegen er sjokkert over hvordan SMS-verktøyet misbrukes til å ødelegge kvinnens liv.

- Dette er misbruk av systemet. Og det som er så farlig med dette, er at du ikke trenger å skrive meldingen mer enn en eneste gang for å distribuere den til 100 mennesker. Alle i et lokalsamfunn blir informert med én gang. Alle vet hvem kvinnen er, sier legen, som oppfordrer sin pasient til å politianmelde forholdet.

Dagbladet har vært i kontakt med personer som har mottatt SMS-meldinger der kvinnen omtales som hivpositiv. Ingen av dem kjenner henne personlig.

- Jeg har snakket med mange mennesker i dag. Alle vet hvem denne kvinnen er, sier en kilde til Dagbladet.

SMS-MELDING: Her er en av SMS-meldingene som inneholder ryktet om den 25-årige kvinnen. I andre meldinger blir hun navngitt.