Uthengt som russisk spion

Rykteflom og baksnakking fra egne kolleger om «ureglementær kontakt» med russere holdt på å ødelegge kaptein Curt Dahle. Nå har han fått en unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De siste årene har vært helvete på jord, sier Curt Dahle til Dagbladet.

- Et helvete

Miljøoffiseren ved Finnmark Regiment i Porsanger er ekspert på gjenplanting av skog, og ble i desember 1997 med i et militær/sivilt prosjekt for å bøte på miljøskader på Kola-halvøya. Hjemme i Norge benyttet han regimentets telefaks til å holde kontakt med russerne. Dermed begynte hekseprosessen.

Besøk av POT

Etter en tid ble Dahle satt til å utføre kontorarbeid. Han fikk ikke lov til å arbeide ute i felten lenger. Dahle fikk besøk av Politiets overvåkingstjeneste (POT), og ble bedt om å navngi personer han hadde hatt kontakt med i Russland.

- Jeg beklager den lange tida det har tatt før ryktene nå blir kjent døde og maktesløse, heter det i brevet.

fra brigadegeneral Håkon Kvernmo, sjef ved Finnmark Regiment.

Ødeleggende

Befalets Fellesorganisasjon (BFO) er rystet over Dahle-saken.

- Det hadde vært enklere med en direkte anklage, da måtte Forsvaret ha rettsforfulgt ham. I stedet ble det spredt rykter om at en sikkerhetsklarert offiser forsynte russerne med forsvarshemmeligheter. Forsvaret har nå et stort ansvar for å normalisere hans arbeidssituasjon, sier forhandlingsleder i BFO, Jimmy Bjergansmo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer