Uthengt som russisk spion

Rykteflom og baksnakking fra egne kolleger om «ureglementær kontakt» med russere holdt på å ødelegge kaptein Curt Dahle. Nå har han fått en unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De siste årene har vært helvete på jord, sier Curt Dahle til Dagbladet.

- Et helvete

Miljøoffiseren ved Finnmark Regiment i Porsanger er ekspert på gjenplanting av skog, og ble i desember 1997 med i et militær/sivilt prosjekt for å bøte på miljøskader på Kola-halvøya. Hjemme i Norge benyttet han regimentets telefaks til å holde kontakt med russerne. Dermed begynte hekseprosessen.

Besøk av POT

Etter en tid ble Dahle satt til å utføre kontorarbeid. Han fikk ikke lov til å arbeide ute i felten lenger. Dahle fikk besøk av Politiets overvåkingstjeneste (POT), og ble bedt om å navngi personer han hadde hatt kontakt med i Russland.

- Jeg beklager den lange tida det har tatt før ryktene nå blir kjent døde og maktesløse, heter det i brevet.

fra brigadegeneral Håkon Kvernmo, sjef ved Finnmark Regiment.

Ødeleggende

Befalets Fellesorganisasjon (BFO) er rystet over Dahle-saken.

- Det hadde vært enklere med en direkte anklage, da måtte Forsvaret ha rettsforfulgt ham. I stedet ble det spredt rykter om at en sikkerhetsklarert offiser forsynte russerne med forsvarshemmeligheter. Forsvaret har nå et stort ansvar for å normalisere hans arbeidssituasjon, sier forhandlingsleder i BFO, Jimmy Bjergansmo.

skjalg.fjellheim@dagbladet.no