- Uthengt som syndebukker

Kåre Willoch om Stangeland og Talleraas.

VITNET: Tidligere statsminister Kåre Willoch vitnet i dag i straffesaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Her hilser den tidligere statsministeren på den tiltalte ekspolitikeren fra Høyre. Willoch mener Tallerass og Stangeland nå blir brukt som syndebukker i et pensjonssystem som i seg selv var for dårlig. Foto: Berit Roald / Scanpix
VITNET: Tidligere statsminister Kåre Willoch vitnet i dag i straffesaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Her hilser den tidligere statsministeren på den tiltalte ekspolitikeren fra Høyre. Willoch mener Tallerass og Stangeland nå blir brukt som syndebukker i et pensjonssystem som i seg selv var for dårlig. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har tidligere statsminister Kåre Willoch sin tur i vitneboksen i sal 227 i Oslo Tingrett. Han brukte anledningen til å ta et kraftig oppgjør med Riksrevisjonen og riksrevisor Jørgen Kosmo.

- De bør ikke slippe ut anklager før de har rimelig grunn til å tro at det er noe i det, sier Willoch.

Han mener stortingets revisorer var alt for raskt ute med å navngi personer som de mente kunne ha mottatt pensjon uberettiget. Han mener Riksrevisjonens håndtering er utrykk for et behov for syndebukker.

- Man finner frem til syndebukker om det er noe man vil ta avstand fra. Man må ikke nødvendigvis tro at man må henge bjellen på en katt når man har noe å bemerke, sa Willoch i retten.

Hengt ut
Han sa at han ikke hadde noen kjennskap til de konkrete sakene til Magnus Stangeland og Anders Talleraas.

På spørsmål fra pressen om han mener at de to sitter uberettiget på tiltalebenken, sier han:

- Ja, jeg synes dette er et interessant eksempel på bruk av syndebukk.

Da Riksrevisjonen først rapporterte om feilutbetalingene oppga de også navnene til fire andre tidligere politikere. 

- Meget skikkelige folk blir hengt ut i pressen. Så viser det seg et år senere at de var helt uskyldige, sa Willoch.

Lenge siden
Willoch har aldri selv mottatt stortingspensjon, men han hadde en rolle da loven om stortingspensjonene ble vedtatt.

- Jeg vil minne om at det har hendt ganske mye siden 1978, sa Willoch.

Misforståelser
Den tidligere statsministeren ble spurt om hvordan han ser på regelverket og på uttrykket «tilsvarende inntektsgivende arbeid».

- Den formuleringen er upresis og svært godt egent for misforståelser. Jeg tror nok man tok sikte på å hindre at man hadde stilling pluss pensjon.

Willoch la vekt på at han i seinere tid har lest at flere har forstått begrepet som «tilsvarende arbeid».

- Men det måtte forstås som tilsvarende stilling. Jeg vil helst si det slik at det er en forståelse som jeg i ettertid syntes var rimelig, sa den tidligere statsministeren.