- Utidig EU-utspill av Jagland

Det er spekulativt og utidig av Ap-leder Thorbjørn Jagland og ja-siden å bringe spørsmålet om EU-medlemskap på bane nå, sier Senterpartiets nestleder Åse Grønlien Østmoe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun tror ja-folkene er i ferd med å legge et løp hvor det norske rentenivået i tiden framover vil bli brukt kynisk for å øke folks sympati for EU.

- Det er lettvint og kynisk. All oppmerksomhet konsentreres om en faktor, nemlig rentenivået. Men den høye arbeidsledigheten i EU, er det derimot ingen som ønsker å snakke om, sier Sp-nestlederen.

Hun tror veto-retten som Norge har sikret seg i EØS-avtalen, må og vil bli brukt av sentrumsregjeringen i framtidige EU-saker. Men hun ønsker ikke å si hvilke konkrete saker hun mener må møtes med veto.

Mobilisering

Åse Grønlien Østmoe sier hun synes det er overraskende at enkelte på ja-siden allerede nå er begynt å snakke om en ny folkeavstemning.

- Jeg ser at noen på ja-siden mener temaet for en eventuell ny folkeavstemning om EU-medlemskap ikke skal være et eventuelt forhandlingsresultat, men om Norge bør sende en søknad om medlemskap til EU. Det er utrolig, sier Sp-nestlederen, som mener en slik framgangsmåte kan være farlig.

Østmoe sier seg enig med sin partifelle Lars Velsand, nestleder i Nei til EU, som i et intervju med VG søndag varsler full mobilisering blant organisasjonens 25.000 medlemmer.

Bakgrunnen for Velsands reaksjon, er blant annet at Ap-leder Thorbjørn Jaglands nå ønsker en ny EU-debatt på Aps landsmøte om to år.

- Det er utidig av ja-siden å ta opp spørsmålet så kort tid etter folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994. Men tro ikke at Senterpartiet frykter en ny EU-debatt, sier Østmoe.

Klare

Avtroppende Sp-leder Anne Enger Lahnstein sier at Sp er klare til ny kamp:

- Vi må forberede oss på at EU-kampen kommer tidligere enn vi har trodd. Men ønsker ja-siden en omkamp, så skal de få det, sa Lahnstein til Bergens Tidende søndag.

Men krefter i Senterpartiet slår nå til lyd også for ny debatt om EØS-avtalen. Stortingsrepresentant og partistrateg John Dale, tidligere generalsekretær i Sp, rykket i helgen ut med krav om at regjeringen nå må legge fram en stortingsmelding som vurderer hva fem år med norsk deltakelse i EØS har ført til for økonomi, demokrati og samfunnsliv i Norge.

- Nå må vi få på bordet en evaluering av alle konsekvenser. Regjeringen må komme med en stortingsmelding om EØS, sa Dale til Klassekampen lørdag. Sps nestleder Åse Grønlien Østmoe sier til NTB at hun støtter kravet.

(NTB)