- Utidig hemmelighold i slottssaken

Norsk Redaktørforening mener det har vært et utidig hemmelighold rundt dokumentene om oppussingen på Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har nå offentliggjort i alt 62 hemmeligstemplete referater fra det såkalte særmøtet som har vært øverste organ i slottsoppussingsprosessen.

  Referatene er fra perioden april 1993 til juni 1998 og har ifølge Dagbladet vært holdt tilbake for pressen «av hensyn til rikets sikkerhet».

Ikke hjemmel

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, mener det er all grunn til å stille spørsmål ved hjemmelen som er brukt for å holde møtereferatene hemmelige.

  Han antar at det er hjemmel for å hemmmeligholde dokumenter som omhandler forhold omkring kongeparets sikkerhet på Slottet. Han mener imidlertid at det ikke kan ha vært mange slike opplysninger i dokumentene som er hemmeligholdt.

Hensynet til kongefamilien

Han tror dokumentene er unntatt offentlighet utfra et generelt hensyn til kongefamilien, noe han sier strider mot offentlighetsloven.

  - Det er ikke hjemmel i offentlighetsloven eller dens forskrifter for å holde tilbake dokumenter bare fordi de omhandler kongefamilien. Vi har vært vitne til et utidig hemmelighold på et område som burde være åpent for folk, slik lovens prinsipper forutsetter, sier Øy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer