- Utilbørlig overstyring av kommunene

Torbjørn Røe Isaksen mener SVs forslag er et direkte angrep på lokaldemokratiet.

KRITISK: Høyres Torbjørn Røe Isaksen stempler SVs forslag som hyklersk og opportunistisk. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KRITISK: Høyres Torbjørn Røe Isaksen stempler SVs forslag som hyklersk og opportunistisk. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV vil gjøre det umulig for private aktører å tjene penger på velferdstjenester. Partiet vil innføre full utbyttestans for alle private aktører som utfører velferdstjenester for staten. Dette vil for eksempel gjelde innen barnevern, rusomsorg og eldreomsorg.

Torbjørn Røe Isaksen, stortingsrepresentant for Høyre, stempler forslaget som hyklersk og opportunistisk.

- I beste fall er det opportunistisk, i verste fall er det ekstremt hyklersk. Det er oportunistisk fordi SV nå har sittet i regjering i åtte år og blant annet har flere institusjoner innenfor rusbehandling og psykiatri måttet legge ned. Det hyklerske ved det er at barnehagene skal stå i en særstilling. Selvfølgelig gjør de det slik fordi SV aldri ville klart å oppfylle sitt løfte om barnehageplass til alle, hvis de ikke hadde tatt i bruk private, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

- Direkte angrep på lokaldemokratiet Røe Isaksen mener at forslaget vil svekke lokaldemokratiet.

- SV skryter ofte av at de er et parti som er for lokalt selvstyre. SV vil med dette forslaget frata kommunene og velgerne muligheten til å gjennomføre politikken velgerne har valgt dem på. Det blir en utilbørlig overstyring av kommunene og et direkte angrep på lokaldemokratiet. Det skal ha noe å si hva man stemmer lokalt, sier han.

- Tror du SV vil få med seg Arbeiderpartiet på dette forslaget?

- Det håper jeg inderlig ikke. Hvis dette er åpenbar rødgrønn politikk er det rart at dette ikke kommer før nå, sier Røe Isaksen.

- Jeg er nok litt skeptisk SV vil også gi kommuneansatte en lovfestet rett til å beholde sine pensjonsrettigheter dersom virksomheten de jobber i blir overtatt av private.

- Det er det ene punktet jeg har en viss forståelse for argumentene. Men jeg er nok litt skeptisk, det er en veldig bastant regel man må se nærmere på. Det er en grunn til at regjeringen i åtte år ikke har gjort noe med dette før, og det er rart at man skal vente til kanskje sin siste valgkamp med et slikt forslag, sier Røe Isaksen.

Bård Hoksrud i Frp er også kritisk til forslaget, og mener at konkurranse gjør tjenestene billigere og bedre.

- Enig om å bruke idelle organisasjoner Gunvor Eldegard i Ap er derimot veldig enig i SVs forslag om å ha langsiktige avtaler med ideelle aktører.

- Jeg er veldig enig med SV om å bruke ideelle organisasjoner. Per dags dato kan man også lage langsiktige avtaler med ideelle organisasjoner, som gjør en veldig god jobb, sier Eldegard til Dagbladet.

Hun påpeker at de ikke har sagt at de skal slutte å bruke private selskaper.

- Selv om vi er veldig åpne for å bruke idelle organisasjoner har vi ikke sagt at vi skal ta bort de andre selskapene, det er mange selskaper som gjør en god jobb. Vi har ikke sagt at vi skal slutte å samarbeide med dem, sier Eldegard.