Utilbørlig press

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fellesforbundets leder, Kjell Bjørndalen, tar i Dagens Næringsliv oppgjør med det han mener er en utpressingskultur som den seinere tida har preget LOs forhold til Arbeiderpartiet. Som kjent er det nære fagligpolitiske bånd mellom de to organisasjonene. Det gir seg uttrykk i at LO-lederen og representanter for de største LO-forbundene sitter i Ap\'s sentralstyre. Partiet og fagbevegelsen møtes også jevnlig i Samarbeidskomiteen hvor aktuelle politiske spørsmål med betydning for begge parter diskuteres. Sist, men ikke minst innebærer samarbeidet at LO og forbundene gir store valgkampbidrag til partiet.

Men ifølge Bjørndalen har avgåtte LO-leder Gerd-Liv Valla og lederen for LOs største forbund, Jan Davidsen, truet med å trekke partistøtten, dersom de ikke har fått sin vilje igjennom. Vi kjenner ikke til hvordan slike trusler er kommet til uttrykk, men har ingen grunn til å tvile på det Bjørndalen sier. Han sitter selv i Ap\'s sentralstyre og deltar i Samarbeidskomiteens møter. De mer eller mindre dulgte truslene harmonerer ellers godt med den uttrykte viljen til å bruke makt som LO-ledelsen har eksponert de siste åra.

Som Bjørndalen påpeker er Ap et parti for hele folket, mens LO er en organisasjon for deler av folket. De to har en over 100 år gammel tradisjon for tett samarbeid som er tuftet på felles interesser i mange spørsmål. LO har med sine 834 000 kontingentbetalende medlemmer utvilsomt større muskler enn Ap. Men muskelspill er ikke alltid et vakkert skue. Trusler om å trekke tilbake støtte er diskreditterende for begge parter. LO kan beskyldes for å kjøpe seg innflytelse. Ap kan mistenkes for å la seg kjøpe. Begge deler er ille ut fra et demokratisk synspunkt.

Valla-saken har vært en påkjenning for begge parter. Når støvet etter hvert legger seg etter Vallas avgang, bør LOs nye ledelse og sekretariat i rolige former drøfte prinsippene for samarbeid. Og i et slikt samarbeid må man godta uenighet uten at noen truer med bortfall av pengestøtte. Det er dog for primitivt.