Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utleie-PCer filmet folk som hadde sex

Hemmelig spionprogram skal ha overvåket kunder i USA.

SPIONERTE: Sju PC-utleie-selskaper besklyldes for å spionert på kundene som leide PC av dem. Illustrasjonsfoto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis
SPIONERTE: Sju PC-utleie-selskaper besklyldes for å spionert på kundene som leide PC av dem. Illustrasjonsfoto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju selskaper i USA som tilbyr utleie av PCer og et programvare-selskap risikerer trøbbel med politiet etter at de skal ha overvåket kundene ved hjelp av et spionporgram.

Nettstedet Wired skriver at det amerikanske Federal Trade Commision (FTC), som er det statlige forbrukerorganet i USA, har avslørt at utleie-PCene til selskapene har hatt et spionprogram som i det skjulte har tatt bilder av barn, nakne personer og par som har hatt sex, ifølge FTC, som har mottatt klager på fenomenet.

Hele 420 000 PCer skal ha programmet, skriver Wired.

Slår på webkamera Programmet som kalles «Detective Mode» slår på webkameraet på PCen uten at du vet det. Det kan logge hva du har tastet på tastaturet, tar screenshots av PC-skjermen din og kan fotografere alle eller alt som fanges opp av PCens webkamera.
Alt dette skal ha blitt lagret og sendt til programvare-selskapet som igjen distribuerte informasjon til utleie-selskapet. Alt uten at leietaker vet om noe som helst, ifølge klagene som har nådd FTC.

Privat I tillegg skal selskapene ha gjort det slik at en falsk pop-up som ikke forsvinner før kundene har lagt inn sine personlige detaljer, som senere kan brukes til forsøk på å innbringe penger, ifølge FTC.

Alt i alt, var det med det hemmelige spionprogrammet, mulig å sluke offeret for private ting som personnummer og passord til private saker som sosiale medier-kontoer og e-poster. Også bankinformasjon og stort sett alt man ønsker skal være privat og som kan bli brukt mot deg kunne bli tatt fra deg, ifølge FTC.

Ifølge The Register skal programvare-selskapet ha tilbydd utleie-selskapene et program som installeres i PCene som leies ut for at de kan følge med og spore PCen dersom den blir stjålet, noe som er helt innenfor regelverket så lenge kundene opplyses om funksjonen.

- En avtale om leie av en PC gir ikke selskapet adgang til kundens private e-poster, bankinformasjon og sykehistorie, eller enda verre, webkamera-bilder av mennesker i private settinger. FTC krever at cyberspioneringen slutter i dag, sier direktør Jon Leibowitz i FTC i en uttalelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media