Utleie: Trygt og lønnsomt

Det er slett ikke for seint å kjøpe seg leilighet med tanke på utleie, takket være gunstige skatteregler og høye leiepriser. Men kjøp ikke i de dyreste områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en undersøkelse som Opinion har gjort for DnB, mener hele 67 prosent av de spurte at Folketrygden alene ikke er tilstrekkelig for å sikre en god alderdom. Mange nordmenn har løst problemet med å kjøpe seg en utleieleilighet. Utleie gir en fast, årlig inntekt, samtidig som du kan få en pen verdistigning på kjøpet.

Ikke for seint

Fortsatt er det mulig å finne gode utleieobjekter. Det viktigste er å finne en bolig som vil gi deg overskudd etter at rentene og andre utgifter er betalt (se regnestykke). Ikke baser kjøpet ditt utelukkende på at boligen skal stige i verdi.

Det er smart å kjøpe bolig sentralt, men unngå de dyreste områdene. I klartekst betyr det: Oslo: Velg Grønland, ikke Frogner. Stavanger: Glem Eiganes, sats på Storhaug. Bergen: Møhlenpris i stedet for Nordnes.

Gode utleieråd

Steinar Skaare i Rådgivende Økonomer AS har de siste åra rådet flere av sine kunder til å satse på utleiemarkedet. Han gir deg følgende tips:

Se etter store toromsleiligheter. De kan du enkelt gjøre om til treroms ved hjelp av lettvegger.

Treromsleiligheter er bedre enn ettroms: Kvadratmeterprisen er mye lavere enn på ettroms, samtidig som du kan leie den ut til et bredere publikum: to studenter, et par med barn eller et eldre ektepar som ønsker seg et gjesterom.

Skaff deg stabile leietakere. Det gjør du ikke ved å være sleip bolighai og forlange maks markedspris. Da risikerer du at leieforholdene blir kortvarige, noe som medfører økt slitasje på boligen og uker uten leieinntekt.

Småbruk

Dagbladet skrev i sommer om byfolk som står i kø for å sikre seg rimelige småbruk. Grunnen er at enkelte småbruk kan doble sin verdi når Stortinget i høst trolig høyner konsesjonsgrensa. Carsten O. Five skriver i Dine Penger at prisen lett kan doble seg til neste år. Deler du hans syn, bør du bruke høsten på småbrukjakt.

PS.: Borettslag har svært strenge grenser for utleie av leiligheter. Kjøp heller en selveier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer