Utleie: Trygt og lønnsomt

Det er slett ikke for seint å kjøpe seg leilighet med tanke på utleie, takket være gunstige skatteregler og høye leiepriser. Men kjøp ikke i de dyreste områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en undersøkelse som Opinion har gjort for DnB, mener hele 67 prosent av de spurte at Folketrygden alene ikke er tilstrekkelig for å sikre en god alderdom. Mange nordmenn har løst problemet med å kjøpe seg en utleieleilighet. Utleie gir en fast, årlig inntekt, samtidig som du kan få en pen verdistigning på kjøpet.

Ikke for seint

Fortsatt er det mulig å finne gode utleieobjekter. Det viktigste er å finne en bolig som vil gi deg overskudd etter at rentene og andre utgifter er betalt (se regnestykke). Ikke baser kjøpet ditt utelukkende på at boligen skal stige i verdi.

Det er smart å kjøpe bolig sentralt, men unngå de dyreste områdene. I klartekst betyr det: Oslo: Velg Grønland, ikke Frogner. Stavanger: Glem Eiganes, sats på Storhaug. Bergen: Møhlenpris i stedet for Nordnes.

Gode utleieråd

Steinar Skaare i Rådgivende Økonomer AS har de siste åra rådet flere av sine kunder til å satse på utleiemarkedet. Han gir deg følgende tips:

Se etter store toromsleiligheter. De kan du enkelt gjøre om til treroms ved hjelp av lettvegger.

Treromsleiligheter er bedre enn ettroms: Kvadratmeterprisen er mye lavere enn på ettroms, samtidig som du kan leie den ut til et bredere publikum: to studenter, et par med barn eller et eldre ektepar som ønsker seg et gjesterom.

Skaff deg stabile leietakere. Det gjør du ikke ved å være sleip bolighai og forlange maks markedspris. Da risikerer du at leieforholdene blir kortvarige, noe som medfører økt slitasje på boligen og uker uten leieinntekt.

Småbruk

Dagbladet skrev i sommer om byfolk som står i kø for å sikre seg rimelige småbruk. Grunnen er at enkelte småbruk kan doble sin verdi når Stortinget i høst trolig høyner konsesjonsgrensa. Carsten O. Five skriver i Dine Penger at prisen lett kan doble seg til neste år. Deler du hans syn, bør du bruke høsten på småbrukjakt.

PS.: Borettslag har svært strenge grenser for utleie av leiligheter. Kjøp heller en selveier.