UTLEIEKONGEN: Ivar Tollefsen velger å fokusere på Sverige. Foto: Håkon Sæbø.
UTLEIEKONGEN: Ivar Tollefsen velger å fokusere på Sverige. Foto: Håkon Sæbø.Vis mer

Ivar Tollefsen, Fredensborg

Utleiekongen legger eiendom for 17 milliarder inn i svensk selskap

Ivar Tollefsen styrer en portefølje på nær 30.000 utleieleiligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Gjennom selskapet Fredensborg har Ivar Tollefsen bygget Norges største utleieimperium med 4.500 leiligheter i Norge og nær 30.000 leiligheter i Norge, Sverige og Danmark.

Investoren er ifølge Kapital Norges 12. rikeste med en anslått formue på 12,8 milliarder kroner. I 2016 fikk Fredensborg et overskudd på 5,3 milliarder kroner, og betalte 1,1 milliarder kroner i skatt.

Samler porteføljen i Sverige

I onsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at Tollefsen samler alle eiendommene i det svenske børsnoterte eiendomsselskapet Heimstaden Investment, der han eier 86 prosent av aksjene og kontrollerer 99,8 prosent av stemmene. Salget til Heimstaden gjør at Fredensborgs kontantbeholdning øker til nær sju milliarder kroner.

- Dette gjør vi fordi vi har ønsket å samle all skandinavisk eiendomsvirksomhet i ett konsern, og i valget mellom Norge og Sverige var det naturlig å velge Sverige. Den norske eiendomsvirksomheten er tross alt bare på 4.500 leiligheter, sier Tollefsen til Finansavisen.

Ingen skattegevinst

- Er det noen skattegevinst ved denne transaksjonen?

- Nei, overskuddet beskattes der det oppstår. De norske eiendomsselskapene, som fortsatt eier de norske eiendommene, må skatte i Norge med 24 prosent. Så det blir ingen forskjell, sier Tollefsen til Finansavisen.

Etter transaksjonen vil Heimstaden ha en skandinavisk eiendomsportefølje til en verdi av rundt 57,5 milliarder svenske kroner.

Andre økonominyheter:
Bolig: Denne grafen skremmer økonomene
Hyttene ved sjøen blir dyrere de fleste steder, men her faller de i pris