Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utlendingene rømmer Kandahar

NEW YORK (Dagbladet): - Situasjonen i Kandahar er svært uklar akkurat nå. Ikke-afghanere forsøker å komme seg bort derfra, sier general Tommy Franks. Flere steder har det vært brutale massakrer av utenlandske talibansoldater som har måttet overgi seg. Den samme behandlingen venter i Kandahar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Franks holdt sin andre pressekonferanse under krigen i Afghanistan i sitt hovedkvarter i Tampa, Florida, i går med forsvarsminister Donald Rumsfeld ved sin side. Han fortalte at de amerikanske styrkene i Afghanistan har funnet 40 steder der tilhengere av Osama bin Laden har drevet eksperimenter med ulike komponenter som kan brukes til å lage masseødeleggelsesvåpen.

- Vi har ikke funnet noe helt spesifikt ennå. Vi vil gjennomføre alle nødvendige tester ved alle tenkelige institusjoner, sa Franks.

Målet for denne etterforskningen er å avdekke om al-Qaida forsøkte å lage kjernefysiske, kjemiske eller biologiske masseødeleggelsesvåpen.

Jakten på bin Laden

General Franks pekte ut Kandahar og områdene sør for byen, og områdene som omfatter hulekompleksene i Tora Bora sør for Jalalabad som «de to områdene som er av spesiell interesse for oss nå», da han ble spurt om hans styrker vet hvor Osama bin Laden befinner seg.

- Det er ikke de eneste områdene som er av spesiell interesse for oss, skjøt forsvarsminister Rumsfeld inn, åpenbart bekymret for at en frittalende general skulle bli altfor konkret.

- Når det gjelder hvor vi tror bin Laden befinner seg, så vil jeg ikke fortelle det, svarte Franks på et seinere spørsmål etter å ha tatt hintet fra Rumsfeld.

Han fortalte at USA og Pakistan samarbeider om å holde mer enn 150 fjellpass, mulige fluktruter fra Afghanistan inn i Pakistan, under konstant oppsikt.

- Men jeg mener ikke med dette å si at det ikke er mulig for noen å slippe ut.

Mareritt

Både general Franks og Rumsfeld var svært påpasselige med å understreke den økte risikoen som knytter seg til den nye fasen i krigen i Afghanistan, med et større antall amerikanske tropper på bakken i et område der USA ikke har noen sterk alliert styrke slik som Nordalliansen nord i landet.

Forsvarsminister Rumsfeld sier at Amerika ikke skal ta seieren i Afghanistan på forskudd .

- Dette kommer til å bli en vanskelig periode. Disse byene er ikke sikre. Det er folk der som er fullt villige til å binde en granat rundt foten for å sprenge seg selv og dem som er i nærheten, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld om situasjonen i Kabul, Kunduz, Mazar-i-Sharif og de andre byene der Taliban har overgitt seg.

General Tommy Franks sa at bruhodet som amerikanske US Marines har opprettet ca. 10 mil sør for Kandahar vil bli bemannet med mellom 800 og 1100 soldater.

Hele Norges coronakart