Utlendinger evakuert fra Guinea-Bissau

LISBOA/ OSLO (NTB-Reuters): Nærmere 1000 utlendinger forlot i kveld det det vestafrikanske landet Guinea Bissau om bord i det portugisiske skipet «Ponta de Sagres», opplyste en talsmann for den portugisiske regjeringen. Skipet satte kurs for Senegals hovedstad Dakar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge talsmannen var det flest portugisere om bord i skipet, samt 70 franskmenn, 50 amerikanere samt et ukjent antall andre nasjonaliteter.

Det er ikke kjent om de 5-6 nordmennene i landet også befinner seg om bord på det portugisiske skipet, eller om de fortsatt ligger i dekning inne i hovedstaden Bissau.

Angrep havna

Uroen i Guinea Bissau brøt ut søndag, da 400 misfornøyde soldater fra landets regjeringshær gjorde opprør fordi president Joao Bernardi Vieiro avsatte deres øverstkommanderende, general Ansumane Mane.

General Mane leder selv opprøret, og krever presidentens umiddelbare avgang.

I dag skjøt opprørerne granater mot havneområdet, som landet i vannet få hundre meter fra «Ponta de Sagres». Dette utløste panikk blant utlendingene som alle hadde gått om bord i skipet.

Sporadisk skyting

Også inne i byen ble det hørt sporadisk skyting. Regjeringsstyrker, støttet av styrker fra nabolandene Senegal og Guinea, gjorde seg utover kvelden klare til å angripe opprørernes stillinger i en militærforlegning nær flyplassen i utkanten av byen.

Guinea-Bissau var portugisisk koloni fram til landet fikk selvstyre sammen med Kapp Verde-øyene på midten av 1970-tallet.

(NTB)