Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utlendinger flykter fra Øst-Timor

Australske spesialstyrker har rykket inn for å forhindre borgerkrig. Men FN venter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt 150 australske elitesoldater tok i dag kontroll over flyplassen i hovedstaden Dili, før ytterligere 1300 soldater skal ankomme for å dempe den eskalerende konflikten på Øst-Timor.

Også New Zealand og Malaysia planlegger å sende fredsstyrker til det lille landet.

Hus i brann

Minst tre personer ble drept og flere titalls skadd i skuddveklsinger mellom regjeringssoldater og opprørsstyrker tidligere i dag, melder nyhetsbyrået AP. Stridighetene har nå pågått i flere dager, med minst 20 drepte.

Den opphetede situasjonen har i hovedsak sin bakgrunn i at tidligere soldater hevder seg diskriminert av det militære lederskapet fordi sistnevnte kommer fra den østre delen av landet mens opprørerne er fra vestsida. 600 soldater gikk til streik, og fikk så sparken.

Urolighetene foregår blant annet like ved kontorene til president Xanana Gusmao, og ved FN-bygningen der rundt 1500 innbyggere har søkt tilflukt.

Boliger og butikker har blitt satt i brann, og gatene var i kveld praktisk talt tomme for mennesker. Titusenvis av mennesker skal være på flukt

Verste kamper på sju år

REDNINGSMENN: De første australske soldatene kom til Dili i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS
REDNINGSMENN: De første australske soldatene kom til Dili i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

De siste dagene med blodige sammenstøt blir betegnet som de mest alvorlige i det svært fattige landet siden 1999, da Øst-Timor brøt med Indonesia. Også da måtte australske styrker stoppe blodbadet.

Øst-Timor ble uavhengig fra Indonesia offisielt for bare fire år siden, og ble dermed verdens 192. nasjon. Da hadde Øst-Timor vært en indonesisk provins siden 1975, etter flere hundre år under portugisisk kontroll.

Den australske og amerikanske ambassaden evakuerer i dag nesten alt personell, og mange utlendinger på jobb eller ferie flykter nå landet.

- Jeg satt cirka en time på kontoret, mens skuddsalvene kunne høres i gatene rundt. Etter 30 minutters opphold fikk jeg anledning til å kjøre tilbake til hotellet, som bare ligger 800 meter unna. Jeg kjørte mot enveiskjøring, men det var kun en moped å se - ingen biler.

- Folk begynte såvidt å våge seg utenfor husene sine. Etter at jeg kom tilbake til hotellet tok det bare fem minutter før jeg hørte en skuddsalve like i nærheten, forteller norske Terje Iversen til Aftenposten.no.

Han er rådgiver for den øs-timorske sentralbanken i forbindelse med plassering av landets oljefond.

Norsk UD ber i dag om at nordmenn holder seg borte fra landet.

- På grunn av den urolige situasjonen fraråder Utenriksdepartementet reise til, eller opphold på, Øst-Timor som ikke er strengt nødvendig, skriver departementet i sitt reiseråd i dag.

Norske borgere som oppholder seg på eller likevel må reise til Øst-Timor oppfordres til å ta kontakt med ambassaden i Jakarta for oppdatert informasjon og registrering.

FNs generalsekretær Kofi Annan sender nå en spesialutsendig til Øst-Timor for å vurdere situasjonen. Fordi Russland ville avvente detaljert informasjon om konflikten vil det imidlertid ta flere dager før FN eventuelt kan sende fredsbevarende styrker.

<B>PÅ FLUKT:</B> Både fastboende og utlending flykter fra skuddsalvene.
<B>FORTVILT:</B> En av de få FN-representantene som er stasjonert på Øst-Timor trøster en skadet politimann etter skuddvekslingene torsdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling