Utlendinger har kjøpt norsk eiendom for 30 milliarder

- Europa støvsugd for solide investeringsobjekter.

STORSALG: Salget av kjøpesenterselskapet Sektorgruppen til finske Citycon trekker statistikken kraftig opp. Foto: TORE WUTTUDAL / SAMFOTO / NTB SCANPIX
STORSALG: Salget av kjøpesenterselskapet Sektorgruppen til finske Citycon trekker statistikken kraftig opp. Foto: TORE WUTTUDAL / SAMFOTO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Utenlandske investorer pleide å være fraværende i Norge, men hittil i år har de kjøpt næringseiendom for 30,2 milliarder.

Ifølge Finansavisen representerer det over halvparten av totalvolumet.

Meget aktive - Vi ser at kjøpsaktiviteten blant norske investorer holder seg, men den store forskjellen er at utenlandske kjøpere for første gang er så markant aktive. De har det siste året trukket volumet veldig opp, med flere store transaksjoner, sier analysesjef i Akershus Eiendom, Ragnar Eggen, til Finansavisen.

Han mener at hovedgrunnen er at Europa - og for øvrig alle eiendomsmarkeder med noenlunde lav risiko for politisk og økonomisk uro - er støvsugd for solide investeringsobjekter.

Samtidig er denne investeringsformen attraktiv for mange pensjonsfond, statseide fond, rike privatpersoner og andre investorer som søker investeringer hvor de kan får løpende avkastning på pengene.

All-time-high? I 2007 var det totale norske transaksjonsvolumet 68 milliarder.

- I år skal det en god del til for at det ikke blir all-time-high. Jeg tror det er en god sjanse for at vi kan passere 100 milliarder, sier Eggen til Finansavisen.

Mange strukturdealer Ikke alle er like optimistiske.

- Jeg tror ikke vi når 100 milliarder, heller mellom 85 og 90 milliarder. I første halvår var det mange store strukturdealer, vi kan ikke forvente at det fortsetter, sier Jon H. Dahlberg Årstad i næringsmeglerfirmaet Newsec Advice.

Flere økonominyheter Stig Myrseth stokker om - anbefaler seks aksjer
Lånte penger av pappa - skapte millionsuksess
Sykepleieren ble gründer - selger hygieniske artikler for millioner på nett