Utlendinger i norske fengsler vil ikke hjem

Koster skattebetalerne 440 millioner i året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne fellesferien sitter 798 utlendinger i norske fengsler, og de får cirka 2000 kroner i månedslønn. Nesten ingen sendes hjem for å sone, selv om justisminister Knut Storberget i fjor sa at målet var å få dem ut.

- Vi må ha slutt på at folk sitter i norske fengsler og planlegger ny kriminalitet på norsk jord, sa Storberget i fjor.

Men fengslene er nå mer overfylt enn noensinne av utenlandske statsborgere, skriver Aftenposten.

Hittil i år er bare åtte utenlandske fanger, det vil si 1 prosent av alle straffedømte utlendinger her i landet, sendt til hjemlandet for å sone. Av de 3340 fangene i norske fengsler er én av fire utenlandske.

Det koster 1500 kroner i døgnet å holde en fange i fengsel, og totalsummen for skattebetalerne blir 440 millioner kroner i året.

- Når vi vet hvor mye energi Storberget har lagt ned i denne saken, er resultatene elendige. Når enkelte har en bedre hverdag i norske fengsler enn de ville hatt i frihet i hjemlandet, har ikke fengselsstraff noen preventiv effekt, sier nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Jan Arild Ellingsen (Frp).

Storberget dro i fjor til Litauen for å få til en avtale om hjemsendelse. Men fanger fra Litauen som sitter i fengsel i Norge, vil ikke hjem.

- Ingen av mine klienter fra Øst-Europa vil sone i hjemlandet. Sammenlignet med et litauisk fengsel har de det strålende i Norge, sier forsvarsadvokat Cecilie Nakstad.

FOR FINT?: Ei celle på Ila fengsel - av betydelig høyere standard enn mange celler i utlandet. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
FOR FINT?: Ei celle på Ila fengsel - av betydelig høyere standard enn mange celler i utlandet. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX Vis mer

Hun sier klientene opplever forholdene i hjemlandets fengsler som forferdelige, med vold, korrupsjon, elendig mat og hygiene.

(NTB)

Utlendinger i norske fengsler vil ikke hjem