Utlendinger jaget i Cape Town

Mobben går løs på utlendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden mot afrikanske innvandrere har spredt seg til Sør-Afrikas turistmagnet Cape Town. Mobben har i første rekke latt raseriet gå ut over utlendinger i et fattig boligområde nord for byen.

Minst en utlending, fra Somalia, ble drept og flere titall skadd.

- Situasjonen er svært ustabil. Det er veldig, veldig farlig i området akkurat nå, sa en trafikkbetjent torsdag da NTBs medarbeider forsøkte å ta seg inn i brakkebyen Du Noon 20 kilometer nord for Cape Town.

Ved 22-tiden var området fullt av politibiler som hadde støtte fra helikoptre med lyskastere. Det luktet av brente bildekk, og butikker eid av både immigranter og sørafrikanere var ødelagt og plyndret.

- Akkurat nå har vi klart å evakuere 300 mennesker, i første rekke somaliere, men også folk fra Mosambik og Zimbabwe, sier politibetjent Billy Jones til NTB. Senere ble tallet oppjustert til 500. De måtte tilbringe natten på en motocrossbane og den lokale politistasjonen.

Innvandrere bosatt i Du Noon hadde tidligere på kvelden fått et klart ultimatum fra andre innbyggere om å komme seg vekk innen søndag. 42 drept 

Cape Town har til nå vært spart for den fremmedfiendtlige volden som de to siste ukene har preget Johannesburg og Pretoria. 42 mennesker er så langt drept og om lag 16.000 mennesker drevet på flukt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Politiet har arrestert om lag 500 personer som skal ha vært involvert i angrepene. Situasjonen er nå rolig i Johannesburg, ifølge politiet. Det er satt inn soldater for å få kontroll på situasjonen.

JAKTER PÅ VOLDSMENN: Sør-afrikansk politi gjennomfører et masseraid i Du Noon i utkanten av Cape Town 22. mai. Minst en utlending fra Somalia ble drept og flere titall skadd i voldelige opptøyer rettet mot utlendinger i landet. Foto: AFP
JAKTER PÅ VOLDSMENN: Sør-afrikansk politi gjennomfører et masseraid i Du Noon i utkanten av Cape Town 22. mai. Minst en utlending fra Somalia ble drept og flere titall skadd i voldelige opptøyer rettet mot utlendinger i landet. Foto: AFP Vis mer

Innvandrere fra Sør-Afrikas naboland beskyldes for å stå bak kriminalitet og for å stjele jobbene fra lokalbefolkningen. Mange av dem har flyktet fra Zimbabwe der økonomien er lagt i ruiner etter et omstridt reformprogram. Hver dag kommer det om lag 100 nye innvandrere fra Zimbabwe til Sør-Afrika.

Uro for fotball-VM

Myndighetene begynner nå å bli alvorlig bekymret for om volden vil påvirke turistnæringen og fotball-VM i 2010. Enkelte har hevdet at det er krefter på den ekstreme høyresiden som står bak for å ødelegge Sør-Afrikas omdømme og regjeringspartiet ANCs troverdighet.

President Thabo Mbeki har forsøkt å avdramatisere situasjonen, og først onsdag kveld ble det gitt klarsignal til å koble inn forsvaret «i en støtterolle dersom det skulle være nødvendig». Mbeki er blitt sterkt kritisert for ikke å ha satt inn militære styrker tidligere.

Erkebiskop og nobelprisvinner Desmond Tutu føler seg skamfull og har bedt resten av verden om tilgivelse for det som skjer.

- Disse menneskene kommer fra enda mer vanskeligstilte land enn Sør-Afrika, og vi bør gjøre alt vi kan for å hjelpe, skrev Tutu i en artikkel som nylig fylte hele forsiden av den sørafrikanske avisen The Times. Han minnet om at flyktningene kommer fra mange av de samme landene som villig tok imot flyktninger fra Sør-Afrika under apartheidregimet.

(NTB)

VIL JAGE UTLENDINGENE UT:</B> Flyktningene har samlet seg på en politistasjon i Durban, etter å ha blitt jaget av rasende sørafrikanere.
FORTVILELSE: En flyktning fra Zimbabwe har søkt tilflukt hos politiet.