Utlendinger styrer børsen

Mens Ola Nordmann nyter de siste feriedagene, er det utenlandske investorer som styrer de største aksjene og dermed retningen på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oppgradering til kjøp fra Orkla Enskilda Securities sendte PGS-kursen opp med 3,9 prosent til 93,50 kroner, mens en tilsvarende oppgradering av RCL fra den amerikanske investeringsbanken Salomon Smith Barney sendte RCL opp hele 9 prosent til 206 kroner.

Omsetningen i disse to aksjen utgjorde om lag 30 prosent torsdag. RCL ble torsdagens desiderte vinner dersom vi ser bort fra et par illikvide småaksjer.

RCL viste onsdag til lavere driftskostnader, lavere salgs- og administrasjonskostnader og lavere rentekostnader enn ventet. Samtidig kostet de tre ulykkene på selskapets skip mindre enn ventet. Bookingen var sterk, og selv om ledelsen advarte mot fortsatt press på yield'en (inntekt per passasjerdøgn) var dette ikke verre enn ventet. Les mer om RCL ved å klikke her.

Rederiet opprettholdt inntjeningsprognosene for året som helhet, og dette ble selvsagt også tatt vel i mot.

RCL-kursen steg markert onsdag, og aksjen fulgte altså opp med en formidabel opptur idag. Verdien av RCL er dermed hevet med 4,9 milliarder kroner i løpet av to hektiske dager.

Utlendinger

Mye av oppgangen kan tilskrives utlendingene. Handelsbanken Markets sto for 40 prosent av nettokjøpene i RCL, og det var trolig utenlandske investorer som reagerte på den positive oppdateringen fra Salomon Smith Barney som kastet seg på telefonen torsdag ettermiddag.

At RCL-kursen steg hele 9 kroner etter at det amerikanske aksjemarkedet åpnet klokken 15.30 understøtter teorien om at det særlig var utlendinger som var på ferde.

RCL begynner nå å puste Amersham i nakken i forhold til markedsverdi. Verdien av RCL nærmer seg 40 milliarder, mens Amersham fortsatt ligger et stykke over 40 milliarder kroner.

Amersham steg forøvrig marginalt til kurs 70 kroner torsdag.

På samme måte som utenlandske investorer presset kursen opp i RCL, bidro de trolig til å presse kursen ned i både Statoil og Tomra.

I 14-tiden begynte Alfred Berg å lempe ut Statoil-aksjer og dette presset aksjen gradvis nedover. Statoil var på det høyeste notert til 65,50 kroner og på det laveste til 63 kroner. Statoil sluttet imidlertid uendret på 64 kroner.

Alfred Berg var største netto selger av Statoil-aksjer torsdag. Sammen med Morgan Stanley og UBS Warburg sto Alfred Berg for over 90 prosent av salgene i Statoil.

Morgan Stanley sto dessuten for om lag halvparten av nettosalgene i Tomra, mens et annet utenlandsk meglerhus, Danske Securities, var nest største selger.

Sammen bidro de to til å presse Tomra-kursen ned til hundrelappen igjen, tilsvarende en kursnedgang på 3,4 prosent torsdag.

Tomra ramlet ned i ny årsbunn etter lunsj i går på 98,50 kroner, men tok seg opp mot slutten av dagen. Meglerhuset Nordea Securities skriver i en oppdatering torsdag at nedsiden i Tomra nå er begrenset.

Norske Skog falt for tredje dag på rad etter at Stora Enso la frem skuffende resultat torsdag. Selskapet var dessuten forsiktig med hensyn til fremtiden og tok til orde for fortsatt kutt i kapasiteten. Stora Enso venter fortsatt prispress.

Kursen i Norske Skog var ned ytterligere 2 prosent til 145 kroner

PGS kraftig torsdag, og en oppgradering fra Orkla Enskilda Securities bidro til oppturen. PGs-aksjen stengte på 93,50 kroner, som er opp 3,9 prosent.

Til og med Frontline fikk en etterlengtet opptur tordag. Kursen var opp 3,4 prosent til 138,50 kroner. Orkla Enskilda, First Securities, DnB Markets og Alfred Berg var de fire største kjøperne, mens Karl Johan Fonds lempet ut.

Telenor steg til tross for milliardkjøp i Ungarn og fare for nedgradering fra Standard & Poor's, Norsk Hydro ble hjulpet av god marked for oljerelaterte aksjer og opptur for aluminiumsaksjer.

Kværner steg med hele 5,8 prosent til 55 kroner torsdag etter at First Securities støvsuge markedet. Tre av fire Kværner-aksjer som ble omsatt i markedet gikk gjennom First Securities.

Hovedindeksen steg med 1 prosent til 184,31 poeng. Juli og ferietiden nærmer seg slutten og omsetningen tikker sakte, men sikkert oppover. Torsdag endte omsetningen på hovedlisten 1,4 milliarder kroner.