Utlendingsnemda avviser selvmordsfare

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet.no):Utlendingsnemda (UNE) avviser å stanse utvisningen av trebarnsfamilien Softic. Kommunelegen i Suldal frykter at mor vil ta sitt eget liv, og barnevernet frykter for de tre barna. Etter en hastebehandling i morgentimene slo UNE fast at familien kan utvises siden flyturen fra Haugesund til Oslo gikk greit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag morges satt småbarnsfamilien Softic, bosatt i Suldal, og ventet i en celle på Trandum transittmottak. Etter planen skulle de sendes ut i morgentimene i dag tilbake til Montenegro etter fem år på flukt. Dagbladet skriver i dag at kommunelegen frykter at mor vil ta sitt eget liv hvis familien sendes ut. Flere instanser mener en utvisning vil være katastrofal for de tre barna.

Men utlendingsnemda fikk ikke vite om dette før i går kveld. I dag morges jobbet etaten på spreng for å se nærmere på saken.

- En nemdleder vurderer saken nå, sa Utlendingsnemdas leder Terje Sjeggestad til Dagbladet.no klokka 09.15 i dag.

Kort tid etter så det ut som om familien ble tatt av flyet, som skulle gå 09.40.

Kl. 09.55 kunne UNEs nemdleder Unni Mette Vårdal opplyse om at UNE står ved sitt vedtak. Omgjøringsbegjæringen blir ikke tatt til følge.

- Denne saken har vært grundig vurdert i flere instanser. Vi ser intet grunnlag for å stoppe effektueringen. Det er ingen fare forbundet med å vende tilbake.

I formiddag ble familien satt på et nytt fly og sendt ut av landet.

Kommunelegen mener det er fare for at mor tar selvmord hvis familien utvises?

- Vi mener familien er transportdyktig. Ifølge politiet gikk flyturen fra Haugesund til Oslo i går bra. I noen slike tilfeller er selvmordsfaren reell, men vi vil ikke legge avgjørende vekt på denne legeerklæringen. Det som beskrives av psykiske problemer, depresjon, angst og traumer, er ikke tunge nok. Vi legger også vekt på at politiet selv vurderer om de kan uttransporteres.

Politiet sier at det er dere som foretar den vurderingen?

- Vi foretar vår vurdering blant annet ut i fra hva politiet sier. Flyturen i går bekrefter at vår oppfatning er riktig.

Frykter for barna

Familien Softic kom til Suldal for 17 måneder siden etter opphold i Bosnia og Sverige. Familien har vært fem år på flukt.

I Suldal har engasjementet vært stort for å stanse utvisningen.

Kommunelegen slår fast at mor vil ta sitt eget liv hvis familien sendes ut. Barnevernet mener utsendelse vil være katastrofalt og farlig for de tre barna. Barnehagen og skolen mener utsendelse vil være katastrofalt for de tre barna. Ordfører og stortingsrepresentanter har engasjert seg uten at det har hjulpet.

FØRTE IKKE FRAM: Utlendingsnemda tok ikke kommunelegens advarsel til følge, og sendte familien ut av landet.
SENDT HJEM: Familien er nå sendt ut av Norge.
FØRT UT: Litt over klokka 8 ble familien ført bort fra transitt-mottaket på Trandum

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer