Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utlevering kan ta måneder

Det kan ta måneder å få den drapssiktede Hassan Samriye Hashin utlevert fra Nederland hvis han motsetter seg utlevering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis vi begjærer noen utlevert til Norge og denne personen ikke ønsker å bli utlevert, kan prosessen i verste fall ta måneder, selv om han er pågrepet i et Schengen-land, sier politiadvokat Knut Broberg i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Broberg understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag. Hvis alt går greit, kan utleveringen være unnagjort i løpet av noen dager.

Den 35 år gamle somalieren Hassan Samriye Hashin, som er siktet for forsettlig drap på 19 år gamle Hedda Karterudseter ved Sogndal Folkehøgskule, ble ifølge Nederlandsk politi pågrepet fredag ettermiddag.

Norsk politi hadde søndag kveld fortsatt ikke fått bekreftet at mannen som sitter arrestert i Nederland, virkelig er Hassan Samriye Hashin.

- Nei, en eventuell identifikasjon vil ikke foreligge før mandag, sier Broberg.

Tar tid

Forklaringen på at det tar tre dager å få bekreftet identiteten til mannen, er ifølge Broberg ganske enkel: Ting tar tid i helgene.

Broberg opplyser videre at ingen norske polititjenestemenn har reist til Nederland.

Hvis politiet i Sogndal får den bekreftelsen de håper på, vil arbeidet med utleveringsbegjæringen starte umiddelbart.

- Hvis våre nederlandske kolleger har pågrepet riktig mann, vil vi begjære ham utlevert. En slik begjæring vil tidligst komme i neste uke, sier Broberg.

Etter det NTB erfarer, ble mannen politiet mener er den ettersøkte Hashin, pågrepet i byen Zwolle, få mil øst for Amsterdam. Pågripelsen fredag ettermiddag skjedde uten dramatikk. Mannen satt søndag fengslet i byen Almelo, 50 kilometer øst for Zwolle.

Avventende lettelse

Rektor Frode Hjort-Larsen ved Sogndal Folkehøgskule orienterte lørdag kveld de 79 elevene på skolen om pågripelsen

- Jeg fortalte at politiet sannsynligvis hadde pågrepet gjerningsmannen. Stemningen blant elevene var naturlig nok lettet, sier Hjort-Larsen.

Samtidig frykter både han og elevene en kommende rettssak.

- Det er en avventende lettelse her nå. Mange gruer seg til saken kommer opp. Jeg håper det ikke tar for lang tid, sier rektoren til NTB.

Tekniske funn

35-åringen skal ha blitt sirklet inn etter at politiet fulgte elektroniske spor fra mannens bruk av bank- og Visa-kort.

Hedda Karterudseter, opprinnelig fra Flatdal i Telemark, ble funnet drept på hybelen sin på Sogndal Folkehøgskole om kvelden 28. oktober, og den drapssiktede forlot bygda samme kveld etter å ha tatt ut en større sum penger av banken.

Politiet gjorde tekniske funn som knyttet 35-åringen direkte til drapet, og 11. november ble han etterlyst med navn og bilde over hele verden.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media