Utlevert rwander dømt til 30 års fengsel for folkemord

Charles Bandora ble pågrepet på Gardermoen i 2010.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rwandiske Charles Bandora, som ble utlevert fra Norge i 2013, er dømt til 30 års fengsel etter å ha blitt kjent ansvarlig for mange hundre drap under folkemordet i 1994.

Bandora ble utlevert fra Norge til Rwanda tre år etter at han ble pågrepet på Gardermoen som følge av en internasjonal etterlysning. Han anket vedtaket om utlevering helt til norsk Høyesterett, før han til slutt ble sendt ut i 2013.

Fredag ble mannen dømt til 30 års fengsel i Rwandas høyesterett. Den tidligere politikeren og forretningsmannen har hevdet sin uskyld. Ifølge tiltalen var han med på drapene av mellom 500 og 600 tutsier som søkte tilflukt i en katolsk kirke. Til sammen ble 800 000 mennesker drept under folkemordet i 1994.

- Jeg anker dommen, og det vil jeg ha notert, sa Bandora, som var iført den rosa drakten alle innsatte i Rwandas fengsler må bære.

Norge var det første landet i Europa som sendte en ettersøkt krigsforbryter tilbake til Rwanda etter folkemordet i 1994. Politiet pågrep Bandora da han forsøkte å komme seg inn i Norge med falskt pass sommeren 2010.

Familien har hevdet at anklagene mot Bandora har vært falske og krevde en uavhengig rettssak i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.