Utløste bombe i begravelse

Selvmordsbomberen blandet seg med de andre sørgende i det sjiamuslimske gravfølget før han utløste bomben. Minst 32 personer ble drept og over 40 skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen skjedde onsdag i Muqdadiyah, ni mil nord for Bagdad.

Mer enn 100 sørgende var samlet i begravelsen for nevøen til sykehusdirektøren i byen. Plutselig begynte noen å skyte med automatvåpen og granater mot gravfølget. Det brøt ut panikk, men få av de frammøtte rakk å flykte fra stedet før selvmordsbomberen sprengte seg selv i lufta. Noen reddet livet ved å dukke ned bak gravsteiner, melder BBC. Kroppsdeler lå strødd på bakken på gravlunden, ifølge vitner.

Overlevde attentatet

Sykehusdirektør Ahmed Al-Bakka overlevde attentatet mot ham tirsdag, hvor nevøen ble drept. Nevøen jobbet som livvakt, og var med i bilkortesjen som ble beskutt av ukjente gjerningsmenn.

Sykehusdirektøren er også leder for den lokale avdelingen av Dawa-partiet, som sentralt ledes av statsminister Ibrahim al-Jaafari. Partiet er et av samarbeidspartiene i sjiakoalisjonen Den forente irakiske allianse.

Polititalsmann Salam Hussine beskriver angrepet som en terrorhandling som hadde som mål å oppildne til borgerkrig mellom sjia- og sunnimuslimer.

– De som står bak slike angrep ønsker å destabilisere landet vårt og oppmuntre til mer blodsutgytelse, sier han til AP.

Ytterligere 15 personer ble drept og 28 skadet i tre bombeangrep i Irak onsdag, og det var også flere drepte i ulike skyteepisoder. Dette var den blodigste dagen i Irak siden valgdagen 15. desember.

Angrep bensin-transport

Like etter selvmordsbomben i begravelsen, slo opprørerne til på nytt. Denne gangen angrep de en kolonne på 60 vogntog som fraktet drivstoff like nord for Bagdad. Opprørerne skjøt med maskingevær og rakettdrevne granater mot kjøretøyene, og klarte å ødelegge eller skade 18 trailere.

Transporten av bensin fra Iraks største oljeraffineri i Beiji ble stanset 18. desember av sikkerhetshensyn. Først denne uken fikk sjåførene denne uken forsette transporten, etter å ha blitt lovet at sikkerheten var blitt skjerpet.

Opptrappingen av volden skjer samtidig som de tre største politiske partiene er i ferd med å danne en koalisjonsregjering. Hvis planene går i orden, vil både sjiaer, sunnier og kurdere være representert i regjeringen.

– Vi kan si at de tre partene kommer stadig nærmere å danne en regjering, sier en talsmann for partiet SCIRI. Partiene skal være i gang med å diskutere hvem som er aktuelle som statsminister.

(ANB)