Utløste voldsalarmen før hun ble drept

Ekskjæresten avhøres i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 23 år gamle kvinnen hadde voldsalarm som hun rakk å utløse da eks-kjæresten dukket opp og oppførte seg truende. Slik kom politiet raskt til huset i Nodeland i Vest-Agder, men det var for seint.Drapet på lærerstudenten og søndagsskolelæreren i går ettermiddag har rystet omgivelsene langt utover det fredelige lokalsamfunnet i Songdalen kommune.

En 26 år gammel mann som er siktet for drapet, ble pågrepet drøyt fire timer etter at politiet ble varslet via voldsalarmen om at noe alvorlig var i ferd med å skje. Da gikk han langs veien en kilometer fra drapsstedet.

-26-åringen har ennå ikke forklart seg for politiet, han går i avhør nå, sier politiadvokat Arne Kjønstad i Agder politidistrikt til NTB i 11-tiden.

26-åringen er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

- Har vært bekymret

Den siktede har tidligere vært kjæreste med 23-åringen.

- De hadde et kortvarig forhold i fjor, sier Kjønstad.

De skal begge ha vært tilknyttet frikirken.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer

Sogneprest Helge Høyland i Greipstad menighet, der den drepte kvinnen var svært aktiv i barne- og ungdomsarbeid, var i går kveld i kontakt med 23-åringens foreldre. Han bekrefter at de har vært bekymret for hva datterens eks-kjæreste kunne komme til å gjøre.

- Det har ikke vært lett. De har vært bekymret. Hun var en alle tiders kjekk og grei jente, sier sogneprest Høyland til Dagbladet.

Politiinspektør Arne Kjønstad ved Agder politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet.no at den drepte kvinnen hadde voldsalarm.

Politiet hørte alvoret

23-åringen bodde i barndomshjemmet sammen med foreldrene og en bror. De var ikke hjemme da eks-kjæresten oppsøkte henne i hjemme.

Hun hadde en såkalt toveis voldsalarm, og politiet hørte hva som skjedde da hun koplet inn alarmen. Derfor rykket de ut umiddelbart ved 17-tiden. Da et ambulansehelikopter var framme ved åstedet en snau time seinere, var kvinnen død. Kvinnen fikk mobil voldsalarm for kort tid siden etter at hun anmeldte ekskjæreste for vold. Politiets operasjonssentral kunne umiddelbart se på et kart hvor kvinnen befant seg da hun utløste alarmen, skriver Fædrelandsvennens nettutgave.

Politiet kunne høre hva som skjedde, og har mulighet for å kommunisere med den som bærer alarmen.

1600 med alarm
Om lag 1600 nordmenn bærer mobil voldsalarm. De fleste er kvinner. Alarmen ligner på en gammeldags mobiltelefon uten tastatur, og politiet blir tilkoplet emd en knapp.

Alarmene har en innebygd antenne som tar i mot GPS-signaler og forteller politiet hvor den som utlsøer alarmen befinner seg.

- Alarmen er stor og klumpete å dra på, spesielt for kvinner. Dessuten har det skjedd at den har vist feil posisjon, sier leder Margit Lømo i Landsforeningenj for voldsofre til VG.