Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utlover 24 millioner i dusør

Politiet tror gigantranet i England var en innsidejobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Securitas og forsikringsselskapene har utlovt en dusør på 2 millioner pund, nesten 24 millioner kroner for å få oppklart det brutale ranet av Securitas-depoet i Kent. Ranerne stakk av med minst 295 millioner kroner, men det spekuleres i at beløpet kan nærme seg 500 millioner.

- Det er en betydelig sum, men den reflekterer hvor alvorlig dette ranet er. Det er viktig å huske på at dette er en farlig bevæpnet gjeng. De er ansvarlig for at en ung familie, en liten gutt og 14 ansatte har vært gjennom en fryktelig opplevelse, sier visepolitisjefen i Kent, Adrian Leppard til BBC.

Hjelp fra innsiden

Politiet mener at ranerne må ha hatt hjelp av noen på innsiden.

- Dette har tydeligvis vært planlagt over lang tid. Ranerne har svært god kjennskap til depoet, sikkerhetsrutiner og depotsjefen og hans familie, sier politiet.

Samtidig er ranet så komplekst og omfattende at det tyder på erfarne og profesjonelle ledere, sier politikilder til britisk presse. Etterforskningen vil derfor bli svært omfattende og omfattete kriminelle miljøer i hele Storbritannia.

Dra til Balkan

Finanseksperter mener ranerne har tatt seg vann over hodet. Det å stjele pengene kan vise seg å være mye enklere enn å bruke dem.

KJØRER INN: Bilder fra overvåkingskameraet viser ranerne når de ankommer depoet tidlig i går morges. Foto: Scanpix
KJØRER INN: Bilder fra overvåkingskameraet viser ranerne når de ankommer depoet tidlig i går morges. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke de visste at de ville få så mye penger. Når de er ferdig med å juble over gevinsten vil hodepinen komme. Å bruke pengene blir vanskeligere, sier finansanalytiker John Horan til Times.

Han mener lovverket vil gjøre det ekstremt vanskelig for ranerne å få pengene inn i den britiske økonomien.

- Du kan ikke bare gå inn i en bank med store mengder kontanter. Og alle selskaper må rapportere store overføringer.

Den eneste muligheten ranerne har er å ta pengene utenlands mener Horan.

- Land med dårlige grensekontroller og ustabile land er sjansen deres. Landene på Balkan er en mulighet. Hvis det var meg ville jeg startet et firma i et av landene der og hvitvasket pengene gjennom det, sier Horan.

Leter etter skjulested

100 politimenn er involvert i etterforskingen. Depoet er gjennomsøkt, videoer fra overvåkingskameraer studeres for å finne spor etter hvem som kidnappet depot-sjefen, hans kone og deres åtte år gamle sønn.

- Vi vet at noen har sett eller hørt noen viktig, som kan bidra til oppklaringen, sier Leppard.

Depotsjefen og hans familie ble holdt fange i mer enn seks timer og ranerne truet med å ta livet av dem. Politiet er spesielt interessert i å få klarhet i hvor kona og sønnen ble holdt fanget mens ranet pågikk.

- Det er veldig viktig for oss å få vite hvor de ble oppbevart etter at de ble kidnappet fra sitt hjem, sier politiet.

Det siste sikre sporet er at pengene ble lastet inn i en hvit Renault varebil, som kjørte av sted tidlig i går morges. Alle havner og flyplasser er varlset for å prøve å hindre ranerne i å forlate landet.

LASTET INN: Bilder fra overvåkingskameraene på Securitas-depoet viser lastebilen der pengene ble lastet inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!