Utlover dusør for å fange denne mannen

Hatgruppa New Black Panther Party i USA tilbyr 58 000 kroner til de som fanger George Zimmerman - mannen som skjøt og tok livet av Trayvon Martin (17).

58 000 KRONER FOR Å FANGE DENNE MANNEN: Hatgruppa New Black Panther Party utlover en dusør på 10 000 dollar eller nesten 58 000 kroner for den eller de som fanger George Zimmermann som skjøt og tok livet av 17 år gamle Trayvon Martin i slutten av februar. Foto: AP/Scanpix
58 000 KRONER FOR Å FANGE DENNE MANNEN: Hatgruppa New Black Panther Party utlover en dusør på 10 000 dollar eller nesten 58 000 kroner for den eller de som fanger George Zimmermann som skjøt og tok livet av 17 år gamle Trayvon Martin i slutten av februar. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26. februar døde 17 år gamle Trayvon Martin da han ble skutt på vei ut av butikken etter å ha kjøpt godteri i Sanford i Florida i USA.

Lederen for den lokale nabovakt-gruppa, George Zimmerman, skjøt gutten, men hevder han handlet i selvforsvar da han mente gutten var mistenkelig. Mannen er ikke siktet og politiet har foreløpig latt mannen gå fri.

Zimmerman er nå ikke å finne og politiet får kraftig kritikk for håndteringen av saken. Justisdepartementet og FBI har sagt at de vil etterforske saken på selvstendig grunnlag, og ifølge advokaten ser også Zimmermann fram til dette som han mener vil renvaske ham.  

Han frykter likevel for livet sitt og har sett seg nødt til å gå i dekning.

- Han er stresset og bekymret for sin egen sikkerhet. Han har blitt demonisert av hele USA , sier advokaten til ABC News.    

Dusør Selvforsvarsdrapet har satt sinnene i kok hos amerikanerne og tusenvis har demonstrert mot at Zimmerman kan gå fri. I Florida er det en lov som tillater at personer som mener at de selv eller andre er i fare, kan gå til angrep.

Nå engasjerer organisasjonen New Black Panther Party seg i saken og har utlovet en dusør på 10 000 dollar, eller nesten 58 000 kroner til den eller de som fanger Zimmerman, skriver Florida-avisa Sun Sentinel.

New Black Panther Party er ansett å være en hatgruppe og ikke en videreførsel av det opprinnelige Black Panther Party, som fikk mye anerkjennelse i arbeidet for de svartes rettigheter i USA på 60- og 70-tallet.

- Øye for øye Under en protestmarkering i Sanford lørdag utlovet lederen Mikhail Muhammad dusøren. Samtidig ble han konfrontert med om dette var oppfordring til vold.

ØYE FOR ØYE, TANN FOR TANN: Leder Mikhail Muhammad i den kontroversielle organisasjonen New Black Panther Party oppfordrer til vold, mener politiet. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix
ØYE FOR ØYE, TANN FOR TANN: Leder Mikhail Muhammad i den kontroversielle organisasjonen New Black Panther Party oppfordrer til vold, mener politiet. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

- Øye for øye, tann for tann, svarte Muhammad.

- Hvis ikke myndighetene vil gjøre jobben, så får vi gjøre den, ropte lederen og ledet gruppa på åtte svarte pantere til å rope «Rettferdighet for Trayvon», «Svart makt», «Frihet eller død» mens de løftet knyttnevene sine i lufta, skriver avisa.

Politiet i Sanford advarer mot gruppas initiativ.

- Byen ber alle roe seg ned og om å ikke utføre borgervern. Dersom sivile forsøker å pågripe personer kan det få konsekvenser i form av siktelser eller unødvendig vold, heter det i en uttalelse.

DØDE: 17 år gamle Trayvon Martin. Foto: AP/Martin Family/Scanpix
DØDE: 17 år gamle Trayvon Martin. Foto: AP/Martin Family/Scanpix Vis mer