DREPT: For 10 måneder siden ble ekteparet Barry og Honey Sherman funnet drept i sitt eget hjem i Toronto i Canada. Foreløpig er ingen pågrepet i saken. Foto: United Jewish Appeal Federation - Greater Toronto / Canadian Press via AP / NTB scanpix
DREPT: For 10 måneder siden ble ekteparet Barry og Honey Sherman funnet drept i sitt eget hjem i Toronto i Canada. Foreløpig er ingen pågrepet i saken. Foto: United Jewish Appeal Federation - Greater Toronto / Canadian Press via AP / NTB scanpixVis mer

Utlover dusør på 65 millioner for å få oppklart det mystiske drapet på milliardærektepar

Rådgiver for ekteparets familie refser politiets etterforskning.

Det var like før jul i fjor at milliardærekteparet Barry (75) og Honey (70) Sherman ble funnet døde i sitt eget hjem i Toronto i Canada.

De første teoriene, framsatt av ikke navngitte personer i politiet, sa at politiet mente det dreide seg om drap/selvdrap, men etter seks uker fastslo politiet at ekteparet ble drept.

Nå har det gått 10 måneder siden ekteparet ble funnet i sin egen bolig, men ingen er så langt pågrepet i saken.

Stor dusør

Det har fått ekteparets familie til å utlove en rekordstor dusør, 10 millioner kanadiske dollar, rundt 65 millioner norske kroner, for dem som kan bidra med opplysninger som oppklarer saken, skriver The Globe and Mail.

Samtidig retter de krasse angrep mot politiets arbeid. Brian Greenspan, rådgiver for familien, har ledet en team av privatetterforskere, som har etterforsket saken parallelt med politiet de siste månedene.

Han vil på nåværende tidspunkt ikke si noe om hva privatetterforskerne har avdekket, men gikk ut mot «feil og mangler» i politiets etterforskning. Manglene skal også ha fått ekteparets fire voksne barn til å hyre inn privatetterforskere.

– Når vi når går framover etter 10 måneder med stillhet og frustrasjon, så følte Sherman-familien at det var passende å fortelle publikum hvorfor de mener det er på tide med et nytt initiativ, sier Greenspan.

Ekteparet ble funnet døde i sitt hjem midt på dagen fredag 15. desember i fjor. Det var parets eiendomsmekler som fant det døde ekteparet.

Ekteparet hadde nylig lagt huset ut til salg for 5,4 millioner dollar, og eiendomsmekleren oppsøkte huset da han ikke hadde lyktes i å komme i kontakt med ekteparet.

Krass kritikk av politiet

I de første dagene etter at ekteparet ble funnet døde gikk politiet ut med opplysninger om at det ikke var noe som tydet på at noen hadde brutt seg inn i huset, og at det ikke var noen mistenkte som pekte seg ut.

Familiens rådgiver Greenspan sier nå at det burde være helt åpenbart for politiet, allerede helt fra starten av, at åstedet hadde blitt «iscenesatt etter ofrenes død på en svært bevisst måte».

Likevel hevdet flere medier at kilder i politiet sa at deres teori var at det var mord og selvmord. Dette førte til at familien hyret inn privatetterforskere, blant dem flere pensjonerte etterforskere som tidligere jobbet i Toronto-politiet.

Men to dager etter at Sherman-ekteparet ble funnet døde opplyste politiet i Toronto at ekteparet ble kvalt og at drapsetterforskere tok over saken. Likevel reagerte ekteparets familie sterkt på selvmordspåstandene som hadde versert.

«Våre foreldre delte en entusiasme for livet og et engasjement for sin familie og sitt samfunn som er helt uforenelig med ryktene som beklageligvis har sirkulert i media om omstendighetene rundt deres dødsfall. Vi er sjokkerte, og synes det er uansvarlig at politikilder skal ha informert media om en teori som verken deres familie, venner eller kolleger tror er sann», het det i en uttalelse fra familien.

To obduksjoner

En av dem som ble hyret inn av familien var den pensjonerte rettsmedisineren David Chiasson. Etter at politiet hadde gjennomført en obduksjon, obduserte han ekteparet på nytt, fem dager etter at de ble funnet døde.

Han fastslo at de hadde blitt drept, en konklusjon politiet ikke hadde kommet til ennå. De hadde i alle fall ikke gått ut med det offentlig.

Chiassons obduksjonsfunn ble tilbudt Toronto-politiet, som ikke møtte rettsmedisineren før 24. januar. To dager etter dette møtet gikk politiet ut med at de etterforsket saken som et dobbeltdrap.

Samme dag som politiet gikk ut med at behandlet saken som et dobbeltdrap, fikk Greenspan og privatetterforskerne anledning til å gå inn i ekteparets bolig.

– Politiet overså spor

Ifølge Greenspan gjorde det som møtte dem der det klart for dem at politiets ikke hadde fulgt «beste praksis».

For eksempel hadde de ikke støvsugd åstedet for hår eller stoffpartikler, og de hadde ikke gjennomført en grundig undersøkelse av husets låser, ifølge Greenspan.

– Hvis den beste praksisen hadde blitt fulgt ville de funnet et inngangssted som fullstendig ville ha underminert deres misvisende og uansvarlige konklusjon om at ingen hadde brutt seg inn. Politiet overså også minst 25 håndflate- eller fingeravtrykk, som ble oppdaget av vårt private team når huset ble gitt til oss etter mer enn seks uker på åstedet, sier Greenspan, som legger til at fingeravtrykkene og DNAen de har samlet inn så langt ikke har blitt identifisert.

Politisjef i Toronto, Mark Saunders, reagerte raskt på kritikken fredag, og holdt sin egen pressekonferanse. Der sa han at politiet har samme målet som Greenspan og hans privatetterforskere, samtidig som han insisterte på at saken hadde blitt håndtert med «den høyeste grad av profesjonalitet».

Politiet avviser kritikk

Han avviser også at hans etterforskere trakk forhastede konklusjoner.

– Denne etterforskningen har blitt utført bra og det gjøres fortsatt en god jobb. Men jeg vil si at dette ikke over ennå, sier Saunders.

Ifølge BBC svarte Saunders også på anklagene ved å vise til at privatetterforskerne ikke har det hele og fulle bildet av den pågående etterforskning, og la til at «vi forholder oss ikke til meninger, vi forholder oss til fakta – det er det vi legger fram for retten».

Politiets står likevel tilsynelatende uten mistenkte i den høyprofilerte drapssaken.

Barry Sherman var en farmasøytisk magnat, og dødsfallet til han og kona Honey sendte sjokkbølger gjennom det høyere sjikt i det kanadiske samfunnet. Statsminister Justin Trudeau var blant dem som kom med en offentlig uttalelse.

Barry Sherman grunnla legemiddelfirmaet Apotex Inc. i 1975, og gjorde det til Canadas største farmasøytiske selskap.

Canadian Business Magazine anslo like før Sherman døde hans formue til 3,65 milliarder dollar, eller noe over 30 milliarder kroner, noe som gjorde ham til den 15. rikeste personen i Canada.

Sherman var også styremedlem for flere sykehus, veldedige organisasjoner og jødiske organisasjoner. Ekteparet har gjennom åra gitt flere hundre millioner dollar til veldedige organisasjoner.