Utlover to millioner i Munch-dusør

Oslo kommune utlover to millioner i dusør for å få de stjålne Munch-maleriene tilbake. Privatetterforsker Leif A. Lier tror beløpet kan føre til at kunstskattene kommer til rette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo kommune har i samråd med politiet fattet beslutningen om å utlove milliondusør til den eller de som kommer med opplysninger som gjør at de uerstattelige maleriene «Skrik» og «Madonna» kommer til rette.

Pengesummen på to millioner kroner vil bli utbetalt etter at maleriene er kommet til rette og verifisert som ekte, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

- Vi har hele tiden vært optimistiske med tanke på å bringe disse maleriene tilbake til deres rettmessige eier, og det er vi fortsatt, sier politiadvokat Morten Hojem Ervik til NRK.

- Vi har valgt å holde kortene tett til brystet under denne etterforskningen. Nå mener vi at tidspunktet er inne for å utlove en dusør.

Kan lokke fram kriminelle

Privatetterforsker Leif A. Lier, som ledet etterforskningen da «Skrik» ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i 1994, gir sin fulle støtte til bruken av dusør.

- Jeg er helt overbevist om at det finnes flere der ute som vet hvem som står bak, og hvor bildene er, sier Lier til Dagbladet.no.

Den tidligere politimannen er overbevist om at en dusør kan lokke fram kilder i det kriminelle miljøet.

SJOKKRAN: Ranerne tok Munch-museet på senga 22. august i fjor. Foto: SCANPIX
SJOKKRAN: Ranerne tok Munch-museet på senga 22. august i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men avhengig av miljø og eventuelle trusler må de vurdere sin egen sikkerhet. Dusør er derfor ingen garanti for å få maleriene tilbake, men det er heller ingen risiko fordi den kun betales ut dersom det kommer avgjørende opplysninger. 

- Ikke for tidlig

Lier synes ikke den utlovte dusøren kommer for tidlig.

- Jeg sa fra dag én at det burde bli brukt, sier han til Dagbladet.no.

- Dusør er en vanlig politimessig arbeidsmetode, og man har god erfaring. Ut fra mitt ståsted, som er helt utenfor etterforskningen, har jeg ment at man burde utlovet dusør med  én gang. Men politiet kan selvfølgelig ha sittet på opplysninger som de mente kunne føre til oppklaring uten bruk av dusør.

- Er to millioner kroner nok til å lokke fram kilder i det kriminelle miljøet?

- Det er helt umulig å si, men det kan godt hende.

Lier minner om at dusøren for «Skrik» i 1994 ble satt til en fjerdedel - 500 000 kroner.

- Jo høyere beløp, jo høyere er muligheten for at noen snakker.

Frykter falske tips

Den erfarne forsvarsadvokaten John Christian Elden er på sin side skeptisk til millionutbetalinger for avgjørende tips.

- Det positive med bruk av dusør er selvfølgelig at det kan medføre at bildene kommer til rette. Det negative er derimot at politiet ofte får feilaktige tips og opplysninger, sier Elden til Dagbladet.no.

- Når det utloves dusør kommer det som regel en rekke tips. Beløpet kan motivere at det kommer feil opplysninger, som igjen kan få konsekvenser.

Sjokkran

To maskerte menn stjal «Madonna» og «Skrik» fra Munch-museet på Tøyen 2. august i fjor. En kvinnelig museumsvakt ble truet med pistol, før ranerne flyktet sammen med en tredje person i en Audi S4.

Til sammen fire personer er siktet i etterkant av sjokkranet. Én er siktet for å ha deltatt i selve ranet, mens de øvrige tre er siktet for medvirkning.

Det er Oslo kommune som eier og driver Munch-museet, og som følgelig eier de stjålne maleriene.

HAR ETTERLYST DUSØR: Privatetterforsker Leif A. Lier tror millionbeløpet kan lokke fram kilder i det kriminelle miljøet.
FINN ÉN FEIL... Her hang verdensberømte «Skrik» inntil ranet i fjor.
RANERNE: Et overvåkingskamera fanget opp kornete bilder av ranerne idet de forlater museet med de to maleriene.