Utlyser 64 nye oljeblokker

Regjeringen utlyser 34 nye blokker for olje- og gassvirsomhet i Norskehavet og 30 i Barentshavet. Fem av blokkene ligger nær kysten av Finnmark og skal derfor vurderes spesielt i forbindelse med forvaltningsplanen våren 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vært stor interesse fra oljeselskapene, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey (H) og forteller at etterspørselen har vært større enn de 64 blokkene som nå utlyses.

Olje- og energiministeren vil ikke innrømme at miljøfaglige råd fra blant annet SFT har blitt overprøvd.

– Miljøverndepartementet gir meg råd og så har regjeringen etter en samlet vurdering konkludert, svarer oljestatsråden på spørsmål fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi vil legge vekt på innspill, og når det gjelder de fem kystnære blokkene utenfor Finnmark vil vi vurdere innspill i forhold til forvaltningsplanen som legges fram våren 2006. Planen skal behandles før tildeling av disse blokkene, sier Widvey.

Etter en totalvurdering har regjeringen latt være å utdele blokker i de enda mer omstridte Nordland III-områdene, som sør for Lofoten.

Miljøbevegelsen er kritisk til regjeringens omfattende utlysning i Barentshavet og er spesielt kritisk til de fem kystnære blokkene som ligger nær Finnmarks største fuglefjell og loddas gyteområde.

– Vi er kjempekritiske til disse fem blokkene, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge. Han hevder at SFT har uttalt seg kritisk til dette. Hansson mener det er feigt av oljestatsråden å ikke innrømme at miljøfaglige råd her er blitt overkjørt. WWF er også kritisk til utdeling av blokker ved Mørekysten, nær Sularevet som er et av verdens største kjente korallrev på dypt vann. (ANB)