Halden-opprøret

Utmelding i protest mot Listhaug-kurs

Tre Frp-topper i Halden melder seg ut av partiet i protest mot kursen Sylvi Listhaug har staket ut. - Lettere å bryte med Sylvi enn med eksen, sier en lettet opprører til Dagbladet.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en lett avgjørelse, sier Per Egil Evensen til Dagbladet.

I 20 år har han vært medlem av Frp, og han har stemt partiet siden Anders Lange ledet rekkene tilbake på 1970-tallet.

Evensen var fram til i dag også gruppeleder for Frp i kommunestyret i Halden.

Men nå er det slutt. For alltid.

Kursen er problemet

Fremskrittspartiet står plutselig uten kommunestyregruppe i Halden etter at Evensen, og de to andre Frp-representantene, meldte seg ut av partiet i dag morges.

De to andre er Henrik Rød og Frank Debraux.

Kursen Sylvi Listhaug har staket ut er problemet, forteller Evensen Dagbladet.

Frp-sjela

De tre opprørerne i Halden mener Frp-sjela er i ferd med å forsvinne.

- Det er summen av mange saker, men den liberalistiske sjela i partiet blir borte. Det er liberalismen vi som parti er tuftet på, men i sak etter sak ser vi at Frp glir bort fra dette. Det er trist, sier Evensen.

- Du har vært medlem lenge. Dette må være som å gå fra kjæresten?

- Nei da, i sin tid var det mye vanskeligere, humrer Evensen.

Kritisk til Listhaug

Han ønsker ikke å gi noen smørbrødliste over hvilke saker hvor han konkret mener Frp-ledelsen har tatt feil kurs.

- Det blir ei for lang liste å begynne å ramse opp saker, kommenterer den tidligere Frp-toppen.

- Dette er en kritikk av påtroppende partileder Sylvi Listhaug?

- Ja, hun har jo meldt seg på den nasjonalistiske kursen hun også, dessverre. Det er hun som har staket ut kursen som store deler av partiet forøvrig nå kommer til å slutte seg til på landsmøtet til helga, sier Evensen.

- Du virket lettet?

- Ja, vi tre som har meldt oss ut er egentlig det. Ellers hadde vi ikke gjort det. Nok er nok, sier han.

Listhaug svarer

I helga blir Sylvi Listhaug valgt til ny Frp-leder. Utmeldingene i Halden er ingen drømmestart på hennes regjeringstid i Frp.

Listhaug kommenterer utmeldingen i Halden som følger:

- Fremskrittspartiet er minst like opptatt av frihet for enkeltmennesket som tidligere. Programmet vi skal behandle på landsmøtet til helgen står fast på partiets prinsipper. Vi er opptatt av valgfrihet både innenfor eldreomsorgen, i helsevesenet og familiene og vi ønsker fortsatt å redusere skatter og avgifter, som særlig rammer de som har minst fra før, sier Listhaug til Dagbladet.

Acer-bråk

Det er uro i Frp flere steder. Tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er dypt uenig i snuoperasjonen Frp nettopp gjorde i Acer-saken.

Frp er blant partiene som stemte for å melde Norge inn i Acer for bare tre år siden. Men i dag har de ombestemt seg: Frp er nå imot en tilknytning til EUs energibyrå.

- Acer er en gavepakke til norsk industri. Det sikrer våre aktører å få spille med samme regler som alle aktørene i EU. Uten en forsikring om at norske aktører behandles likt kan man bare glemme store satsinger på havvind i Norge, for eksempel, sier Lien videre til Dagbladet.

- Det er folk som stemmer Frp som jobber på norske verft og i norsk industri. Alle progressive partier som ønsker vekst før, under, og etter det grønne skiftet bør støtte Acer. Dette er en enorm mulighet for norsk næringsliv, legger han til.

- Populisme

Også i FpU er motstanden stor til Acer-reversen.

- Reinspikka populisme, sier Herman Fåne, sentralstyremedlem i FpU, til Dagbladet.

- Dessverre tyder dette på at Frp er mer opptatt av å tilfredsstille Sp-velgere enn å fremme egen politikk. Frihandel ligger i ryggmargen til partiet vårt. Acer gir oss mulighet til å drive frihandel på energifeltet. Å gå mot Acer er for meg renspikka populisme, sier Fåne videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer