Utnevnt til æresdoktorer

TROMSØ (NTB): Ytringsfrihet og det frie ord stod i fokus da Universitetet i Tromsø i dag markerte sitt 30-års jubileum med å kreere forfatteren Salman Rushdie og forlagsdirektør William Nygaard til æresdoktorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høytideligheten skjedde under et diskret, men bastant sikkerhetsoppbud inne på universitetsområdet. Universitetsrektor Tove Bull har arbeidet med utnevnelsen av de to siden hun tok over som rektor for halvannet år siden.

- Det er i en anerkjennelse av tradisjonelle universitetsverdier vi utnevner de to æresdoktorene. Både Salman Rushdie og William Nygaard har markert seg som modige og framstående forbilder for oss i måten de har stått imot fatwaen som ble utstedt mot Rushdie for en roman han skrev, og mot William Nygaard fordi han offentliggjorde den, sa Tove Bull.

dØDSDØMT I TI ÅR

Salman Rushdie har nettopp gått inn i det tiende året med dødsdommen hengende over seg. Han sa seg glad for den første æresdoktortittelen han noen gang har fått fra et vestlig universitet.

Begge æresdoktorene la stor vekt på utnevnelsen, og at Kjell Magne Bondevik som den første norske statsminister hadde et offisielt møte med forfatteren i Oslo i går.

ÆRESDOKTORER: Forfatteren Salman Rushdie og forlagsdirektør William Nygaard fikk æresdiplomer fra universitetsrektor Tove Bull under æresdoktorkreeringen i Tromsø i dag.