Utnevnte hemmelig kardinal

Pave Johannes Paul II tok med seg navnet til en ukjent kardinal i graven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han i 2003 utnevnte nye kardinaler, ga han beskjed om at han holdt et navn hemmelig, «in pectore» som det heter. Oversatt betyr det at paven har navnet i sitt hjerte, og hemmelighetskremmeriet har en hensikt.

Den mystiske kardinalen kan befinne seg i et land som undertrykker kirken og at det derfor ville være farlig for kardinalen om navnet hans ble offentlig kjent.

Nå spekulerer man på om denne kardinalen kan befinne seg i Kina hvor bare en statskirke er godtatt, skriver detroitfreepress.

Den polske erkebiskopen Stanislaw Dziwisz (65) er også nevnt som en som kan være den mystiske kardinalen. Dziwisz var lenge pavens privatsekretær og satt ved pavens side da han døde.

Den mystiske kardinalen kan bli avslørt i morgen hvis pave Johannes Paul II har nevnt kardinalens navn i sitt åndelige testamente.

Vatikanets talsmann Joaquin Navarro-Valls sier til nyhetsbyrået AP at dette testamentet ikke er blitt åpnet ennå, men at det kan bli åpnet i morgen.

Han lovet å avsløre navnet hvis det viser seg å være nedskrevet. I så fall kan det bli 118 kardinaler og ikke 117 kardinaler som kommer sammen for å velge ny pave.

Pave Johannes Paul II har tidligere utnevnt tre andre «in pectore»-kardinaler som seinere ble kjent. De tre er erkebiskopen av Lviv i Ukraina, Marian Jaworski, Janis Pujat fra Riga i Latvia og Ignatius Kung Pin-Mai som tilbrakte 30 år i kinesisk fengsel.

Kung Pin-Mais ble offentliggjort i 1991; ni år før han døde i USA i en alder av 98 år.

Pave Johannes Paul II utnevnte en hemmelig kardinal.