MER MAKT: Recep Tayyip Erdogan ble tatt i ed som Tyrkias president i hovedstaden Ankara mandag. Foto: Adem Altan, AFP/NTB Scanpix.
MER MAKT: Recep Tayyip Erdogan ble tatt i ed som Tyrkias president i hovedstaden Ankara mandag. Foto: Adem Altan, AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Utnevnte svigersønnen til finansminister

Nå er Erdogan både statsoverhode, regjeringssjef og president.

Recep Tayyip Erdogan er tatt i ed som første tyrkiske president med kraftig utvidet makt.

Dermed er det slutt på den parlamentariske modellen i Tyrkia. Den radikale omveltningen ble gitt grønt lys av et lite flertall i en folkeavstemning i april 2017.

Presidentens nye regjering ble presentert etter edsavleggelsen mandag. Den består av 16 ministre og en visepresident. Fuat Otkay, som tidligere har vært rådgiver ved statsministerens kontor, er utnevnt som visepresident.

I tillegg er Erdogans svigersønn Berat Albayrak utnevnt ril ny finansminister.

SVIGERFAR ER SJEF: Berat Albayrak (40) er utnevnt til finansminister i svigerfar Erdogans nye regjering. Han har erfaring som energiminister. Foto: Adem Altan, AFP/NTB Scanpix.
SVIGERFAR ER SJEF: Berat Albayrak (40) er utnevnt til finansminister i svigerfar Erdogans nye regjering. Han har erfaring som energiminister. Foto: Adem Altan, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Erdogan blir nå både statsoverhode og regjeringssjef, og statsministerposten er avskaffet.

Han vil få makt over rettsvesenet og kan styre via dekreter. Han sitter i første omgang fram til 2023.

I valgkampen advarte den tyrkiske opposisjonen mot et enmannsvelde, men Erdogan holdt fast ved sitt motto: «Et storslått Tyrkia trenger en sterk leder».

Etter å ha avlagt eden besøkte Erdogan mausoleet til Mustafa Kemal Atatürk, som grunnla det moderne, sekulære Tyrkia.