Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
FINVÆR: Til helga er det spådd knallvær over store deler av landet, men det varer ikke lenge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ukas værvinner

- Utnytt fredagen

Til helga er det spådd knallvær over store deler av landet, men det varer ikke lenge. - Man må ta de dagene man får, sier meteorologen.

Julimåned har foreløpig ikke hatt mye å by på for sommerhungrige nordmenn, og nok ei uke med ustabilt og skiftende vær står for tur. Men den kommende helga blir imidlertid et lite plaster på såret, skal vi tro statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Knallvær

- Alt i alt tror jeg man vil få en varm og fin helg. Østafjells, hvor det har vært en kald julimåned og mye nedbør, ser det ut til å bli riktig så fint, sier Løvdahl.

SAVNET: Fredag 24. juli åpnet flere svenske regioner, og på Brunskogs Hembygdsgård har nordmenn vært savnet. Video: Øistein Monsen Vis mer

- På fredag og lørdag blir det nok over 25 grader i sør, og i nord kan det komme over 25 noen steder lokalt.

Men ingenting varer evig.

- I løpet av lørdagen vil det begynne å endre seg, for da kommer det et nytt værsystem. Så det gjelder å utnytte fredagen hvis man befinner seg Østafjells, sier Løvdahl.

Ukas værvinner

Ifølge meteorologen vil de fleste stedene i landet få pent vær på et eller annet tidspunkt den kommende uka. Vestlandet er blant dem som først får smake på væromslaget til helga, men også der vil det lysne fram mot neste helg. Men det er i nord det blir penest.

- Jeg vil nok si at Troms får det beste været sett under ett, sier Løvdahl, og forteller om mye sol og temperaturer over 25 grader på fredag, samt mellom 15 og 20 grader ut neste uke.

Nord-Norge har den siste tida i perioder badet i sol og varme. Nå som juli snart er ved veis ende, ser det ut til at Pasvik i Øst-Finnmark stikker av med varmerekorden denne måneden. Der ble det nemlig målt hele 27,4 grader den 20. juli. Det er dermed lite dramatisk at det nå blir litt kaldere i Øst-Finnmark de neste dagene.

- I Nord-Norge har det vært veldig varmt, og det blir også varmt nå i helga, men i Øst-Finnmark ser det ut til å bli litt lavere temperaturer. På kysten ser det ut til å bli enda lavere for der har man nordavind, og da blir det fort 10 grader siden havet holder 10 grader, sier Løvdahl.

Ekstrem hete

Årsaken til varmerekorden i nord skal være unormalt høye temperaturer i Sibir.

- I Øst-Finnmark henger det sammen med en varmebølge over Sibir. Det har vært unormalt varmt og helt ekstreme temperaturer, sier statsmeteorologen.

Den 20. juni ble det registrert 38 varmegrader i den russiske byen Verkhojansk øst i Sibir. I tillegg ble det målt temperaturer langt over normalen i flere andre russiske byer i Sibir. Martin Stendel ved Dansk Meteorologisk institutt sa den gang til The Guardian at dersom klimaet ikke hadde blitt påvirket av menneskeskapt global oppvarming, så hadde de ekstreme temperaturene i Sibir bare oppstått en gang hvert 100 000 år.

AVFØRING: Rigmor Solem, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn, vil en konkret type forsøpling til livs. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Løvdahl understreker at det i utgangspunktet ikke er unormalt med høye temperaturer i Nord-Norge på sommeren, men:

- Det er ikke vanlig at det varmeste stedet i juli er Pasvik med 27,4 grader.

Sør-Norge har nemlig hatt en unormal kald julimåned. Natt til torsdag i forrige uke ble det blant annet registrert minus 0,2 grader på Evenstad i Stor-Elvdal kommune, 2,3 grader på Nesbyen og 7,1 grader på Blindern i Oslo.

Meteorologisk institutt skriver på Twitter at 27,4 grader i Pasvik er den laveste makstemperaturen som er målt i Norge i juli siden 1950.

Skiftende værtype

Men ifølge Løvdahl har den verste kulda over Sør-Norge nå gitt seg. Han forteller at det typisk vil være tre dager mellom lavtrykkene. Det ser dermed ut til å bli relativt varmt, samt enkelte timer med sol, i perioder den kommende uka i store deler av Sør-Norge.

- Det ser ut til at man etablerer på nytt på det man ser med skiftende værtype i sør. I nord blir det relativt varmt, og man slipper litt billigere unna i nord enn i sør, sier han.

- Det blir litt som det har vært. Man må ta de dagene man får.

Denne måneden har vært spesielt våt i Sør-Norge. Meteorologisk institutt melder på Twitter at det at har falt over dobbelt så mye nedbør som normalt i juli flere steder i Agder. I Flekkefjord kom det 294 prosent mer nedbør enn normalt.

Ifølge Løvdahl er det ikke forventet store mengder den kommende uka, men han understreker at det kan komme mye lokal nedbør på kort varsel.

- Og så er det slik i Sør-Norge at det er en del vann i omløp i elvene, og når det kommer ny nedbør til starten av neste uke, så bør man sjekke litt hvis man for eksempel har campingplass rett ved siden av en elv, oppfordrer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!