- Utnytter asylsøkere

Stortingsrepresentant Per Roar Bredvold (Frp) utnytter både systemet og mennesker på det groveste når han gir asylsøkere 15 kroner timen, mener NOAS-leder Bjarte Vandvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Frp-representanten driver spekulativ utnytting av mennesker som står spesielt svakt i samfunnet. Asylsøkere har dårlig økonomi, kan ikke norsk og kjenner ikke systemet. Derfor vil nok en del heller jobbe for 10-15 kroner timen enn ikke å få noen jobb i det hele tatt, sier Bjarte Vandvik, som mener stortingsrepresentant Bredvolds betingelser er skammelige.

- Grunnleggende dreier det seg om et menneskesyn på grupper utnyttet på en måte som alle andre ville finne forkastelig. Ingen andre enn asylsøkere ville godta slike arbeidsbetingelser, sier Vandvik.

Tjener penger

Bredvold som ligger an til å tjene svært gode penger på å leie ut lokaler til asylsøkermottaket ved Flisa i Hedmark, som han kjøpte tidligere i år. Som Frp-representant var han motstander av å ta imot kosovoalbanske flyktninger, men han ser ingen grunn til at han ikke skal tjene penger på dem. Privat har han engasjert en rekke kosovoalbanere til å arbeide for ham privat, og har betalt dem rundt 15 kroner timen. Selv hadde han i 1997 en skatteliknet inntekt på nær en halv million kroner og en formue på 800 000 kroner.

Undersøker

saken

Åsnes likningskontor vil undersøke saken. Forutsatt at Bredvold sørger for at han ikke betaler noen enkeltperson mer enn 1000 kroner i året, bryter han faktisk ikke norsk lov. Skattereglene i Norge tillater at man kan betale enkeltpersoner opp til 1000 kroner. Da ilegges verken arbeidsgiveravgift eller skatt.