-  Utnytter syke

Professor Pål Barkvoll mener amalgamadvokatene forsøker å sko seg på syke mennesker. Han avviser blankt at 15 000 nordmenn er amalgamforgiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barkvoll, professor dr. odont. ved avdeling for oralkirurgi og oral medisin ved Universitetet i Oslo, avviser at amalgamforgiftning er et stort helseproblem i Norge.

Han reagerer med vantro på Forbundet Tenner og Helse og spesielt advokatene Ola Lunde og Georg Kvande, som nå saksøker myndighetene for flere hundre millioner kroner.

-  Jeg kan vanskelig se at disse advokatene har noe annet mål enn å sko seg på syke menneskers bekostning, sier professor Pål Barkvoll.

Allergisk reaksjon

Barkvoll er kategorisk når han fastslår at det ikke finnes dokumentasjon på at flere tusen nordmenn er forgiftet av amalgam.

-  Selvfølgelig kan enkelte pasienter ha en allergisk reaksjon på amalgambehandling, men det er ingen stor gruppe pasienter.

-  Påstandene om at det er dokumentert at 15 000 nordmenn skal være forgiftet har ingen rot i medisinsk forskning.

-  Belastning å gå ut

Professoren mener årsaken til at fagmiljøene har vært tause i de siste års debatt om amalgam kan være at det er en belastning å gå ut mot opinionen.

-  Det kan synes som om mediene tar den svake parts side - amalgamofrene. Jeg har stor respekt for pasienter som mener seg forgiftet. Men om det er amalgam som er årsaken til deres plager stiller jeg meg høyst tvilende til, sier professor Pål Barkvoll.

Selv om Barkvoll avviser at flere tusen mennesker er amalgamforgiftet i Norge, mener han at mange av disse pasientene er syke.

-  De trenger hjelp, det er det ingen tvil om. Vi skal ta dem på alvor. Men vi som er offentlig ansatte innen forskning og utdanning er nødt til å si fra når det tar av i feil retning. Pasienter forledes til å tro ting som savner vitenskapelig forankring, sier Barkvoll.

-  Hva skal de som tror de er amalgamforgiftet gjøre?

-  De som har plager som de som er nevnt i Dagbladet, må ta kontakt med fastlege eller tannlege. De kan henvise pasienten videre til Bivirkningsgruppa i Bergen. Den nasjonale Bivirkningsgruppa har siden starten tidlig på nittitallet mottatt bivirkningsrapporter på nærmere 1300 pasienter. Ingen av disse pasientene har fått påvist forgiftning fra amalgamfyllinger, fastslår Barkvoll.

Professoren understreker at han ikke har noen økonomiske interesser i amalgam.

-  Jeg har heller ikke noe forhold til Den norske tannlegeforening, sier Barkvoll.

-  Ikke dokumentert

-  Blir det vitenskapelig dokumentert at folk er blitt forgiftet og syke av amalgamfyllinger, vil jeg selvfølgelig forholde meg til det. Faktum er at det i dag ikke er dokumentert, sier Barkvoll.

IKKE FORGIFTET: Professor Pål Barkvoll (det lille bildet) avviser at flere tusen nordmenn er amalgamforgiftet, og har selv ingen betenkeligheter med å få lagt en amalgamfylling i egne tenner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer