- Utnytter tragedien

Statsminister Kjell Magne Bondevik gir både Kripos-sjef Arne Huuse, Sp-leder Odd Roger Enoksen og Frps Per Sandberg det glatte lag for å «utnytte en tragisk drapssak», og føre debatten «på ville veier» med sine utspill i kjølvannet etter de tragiske drapene i Moss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hold hodet kaldt!». Det er statsminister Kjell Magne Bondeviks appell til sine medpolitikere og andre samfunnstopper i den opphetede debatten _ som synliggjør at stadig flere er i ferd med å godta tildels hardhendte midler, både i integreringspolitikken og for å få bukt med vold hvor innvandrere er involvert.

- Helt uakseptabelt og veldig uheldig, sier statsministeren om utspillene.

Han viser blant annet til at Sandberg hevder at «Bondevik, Thorbjørn Jagland, Odd Einar Dørum, Kristin Halvorsen og Jan Petersen er indirekte ansvarlig for drapene i Moss».

- Årsaken til drapene er at vi i 15-20 år ikke har stilt krav til dem som kommer til Norge. Og at alle partier har stemt ned Frps forslag som kunne ha forhindret drapene i Moss, sa Sandberg i går.

Overtramp

- Dette er et grovt overtramp. En helt uakseptabel måte å utnytte en tragisk drapssak på. I prinsippet er det som om jeg skulle gjøre Carl I. Hagen og Per Sandberg ansvarlig for drap begått av berusede personer, fordi Frp kjemper for en svært liberal alkoholpolitikk, sier Bondevik.

Statsministeren avviser også Sp-leder Odd Roger Enoksens tanker om å frata tungt belastede kriminelle nordmenn med innvandrerbakgrunn statsborgerskapet.

- Det ville være en fullstendig urimelig reaksjon. Jeg er overrasket over at Enoksen fører debatten på helt ville veier ved å hive seg på en bølge i kjølvannet etter denne tragedien. Bondevik sier at man i så fall også måtte ta statsborgerskapet fra drapsdømte med norsk bakgrunn.

- Uheldig kopling

Han tar også sterk avstand fra Arne Huuse uttalelse om at «prisen for å integrere utlendinger i Norge begynner å bli vel høy».

- Det er veldig uheldig å kople sammen en tragisk drapssak med generell innvandringspolitikk, sier Bondevik.

Han innrømmer imidlertid at integreringspolitikken ikke har vært god nok og at den må bedres.

- Er du også enig i at det må komme skjerpede reaksjoner mot vold, våpenbruk og drap?

- Det er høy strafferamme for grov vold og drap i Norge. Men vi trenger trolig en debatt om straffeutmålingene i praksis er høye nok.

OVERTRAMP: Statsminister Kjell Magne Bondevik reagerer sterkt på flere utspill fra politikere og andre samfunnstopper etter drapene i Moss.