PREPARERTE BUKSER: Under hovedforhandlingen la politiet fram bevis på Erik Andersen bukser med hull i foret. Beviset ble veid til skjerpende for Erik Andersen i dommen mot ham. Foto: Thomas Andersen
PREPARERTE BUKSER: Under hovedforhandlingen la politiet fram bevis på Erik Andersen bukser med hull i foret. Beviset ble veid til skjerpende for Erik Andersen i dommen mot ham. Foto: Thomas AndersenVis mer

- Utnyttet kynisk barnas vilje til å hjelpe ham

Flere ofre og deres familier har fått problemer etter møtet med Erik Andersen (58).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
SKI (Dagbladet): Det kommer fram i den omfattende dommen mot Erik Andersen (58) i Follo tingrett.

Andersen ble dømt til ni års forvaring med en minstetid på seks år. Han må betale over 2,5 millioner kroner til de 66 ofrene.

- Dommen er streng, men grundig, var forsvarer Gunhild Lærums første reaksjon på dommen.

Dommen på 248 sider går i detalj gjennom hvert enkelt påståtte tilfelle. I dommens straffeutmåling går man i gjennom skjerpende og formildende punkter for Andersen.

Veldig unge I skjerpende retning er det uvanlige høye antallet ofre - 66 — et sentralt punkt, og at det har gått over sju år, samt at to av forholdene gjelder voldtekt. Andersen ble dømt for én av voldtektene.

Størsteparten av forholdene gjelder forsøk på seksuell omgang med gutter under 14 år.

I dommen heter det:
«Videre er det også slik at den fornærmede i den aktuelle aldersgruppen kan ha vidt ulike reaksjoner på samme type handling. I saken er det en rekke eksempler på at tiltaltes handling også i disse forholdene har medført psykiske reaksjoner eller problemer, eller forsterket allerede eksisterende problemer, hos de fornærmede. Det store antallet fornærmede innebærer at tiltaltes handlinger har berørt og fått konsekvenser for svært mange barn og deres familier. Antallet fornærmede er derfor i seg selv et meget tungtveiende moment ved utmålingen.»

Videre peker retten på at ofrene var gjennomgående veldig unge. Stort sett var de i alderen sju til ti år da de ble utsatt for forholdene.

- Disse ble valgt fordi tiltalte mente den aldersgruppen var tillitsfull. Slik retten ser det, betyr dette at tiltalte nettopp valgte disse guttene fordi han da hadde størst sjanse for å lykkes med sitt ønske om seksuell omgang, heter det i dommen.

Ikke impulshandlinger Retten mener også det er skjerpende at Erik Andersen hadde ferdigpreparerte bukser da han dro ut på tur. Dette er bukser med hull og tape, som ble vist fram i retten.

DØMT TIL FORVARING: Erik Andersen (58). Foto: Torbjørn Grønning
DØMT TIL FORVARING: Erik Andersen (58). Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Dette innebærer at da tiltalte dro hjemmefra, om ikke akkurat planlagt i detalj, i det minste var på utkikk etter muligheten for og foreberedt på å gå handlinger mot unge gutter. I de aller fleste tilfellene var det ikke impulshandlinger, heter det i dommen.

Selve moduset til Erik Andersen er også ilagt vekt. Det såkalte "lommetrikset" der han fikk, lokket eller betalte gutter til å ta han ned i bukselommen. Han kunne si at han trengte hjelp til å få opp nøkler og at hånda hans var skadet eller for stor til å komme ned i buksa.

I dommen heter det:
« Retten vil imidlertid vise til at tiltalte hver gang brukte en underfundig fremgangsmåte der han lurte de fornærmede inn i en situasjon som i utgangspunktet hadde fortont seg hverdagslig og uskyldig. Opplevelsen ble derfor i mange tilfeller skremmende for de fornærmede.»

Tingrettsdommer Eirik Vikanes skriver videre:
- Hans handlemåte innebar også at de fornærmede selv gjorde ting som medførte at de følte seg lurt, og bidro i mange tilfeller å øke deres skamfølelse. Tiltalte utnyttet således — på en kynisk måte — barnas vilje til å hjelpe. At tiltalte i tillegg lokket med penger, og i mange tilfeller ga guttene penger, er også et moment i den forbindelse.

Formildende I formildede retning peker Follo tingrett på at Andersen erkjente flere av forholdene, og at mange av forholdene ligger langt tilbake i tid, nesten ti år.

- Vi er svært fornøyde, sier statsadvokat Per Egil Volledal etter å ha hørt dommeren.

LESER DOMMEN: Tingrettsdommer Eirik Vikanes bruker dagen i dag på å lese dommen mot Erik Andersen i Follo tingrett. Foto: Torbjørn Grønning
LESER DOMMEN: Tingrettsdommer Eirik Vikanes bruker dagen i dag på å lese dommen mot Erik Andersen i Follo tingrett. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer