Utopist for sin tid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

DET ER TJUE år siden Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen da han var på vei hjem til boligen Västerlånggatan sammen med sine kone Lisbeth etter et kinobesøk. Parets da 24-årige sønn Mårten hadde vært på samme film. I et intervju med Dagens Nyheter gjentar Mårten at han tror faren ble skutt av Christer Petterson som hadde et våpen og fikk en anledning. Det var med andre ord ingen plan, sier Mårten og sammenlikner med drapet på utenriksminister Anna Lindh som han heller ikke tror var planlagt.

I EN SVENSK TV-dokumentar som ble sendt søndag, tror også filmskaperen at Petterson skjøt, men at han hadde et oppdrag og tok feil mann. Offeret ble i stedet Sveriges mest kjente ansikt og personlighet, statsminister Olof Palme. Etterforskningen pågår fremdeles.

Det er nå gått tjue år, og det betyr at bare folk som er godt over førti i dag, kan knytte noe særlig av personlige opplevelser og minner til den aktive politikeren Olof Palme. Sterkest står han nok i minnet hos dem som er 50 og eldre. Vi var unge da Palme var et politisk forbilde i en verden som var dramatisk forskjellig fra dagens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer