- Utøverne må skoleres i Kinas politikk

Venstre ønsker økt politisk fokus før OL i Beijing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Idretten har rett i at de ikke skal bedrive utenrikspolitikk, men det betyr ikke at en ikke kan ha utenrikspolitiske meninger. Alle som besøker et land er pliktig til å sette seg inn i situasjonen i landet og være et medmenneske, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande til Dagbladet.no.

Hun etterlyser et sterkere press mot det kinesiske regimet i forkant av de olympiske lekene neste år, og mener det må komme fra alle nivåer. Hun oppfordrer derfor de norske idrettsutøverne som skal delta i OL til å sette seg inn i menneskerettighetenes vilkår i Kina.

– Jeg syns alle utøvere skal få en skolering i menneskerettighetssituasjonen i Kina, så de kan uttale seg når de er der nede. Vi tror på dialogen i Venstre, og mener det vil nytte dersom alle gjør sitt, både i det små og i de større sammenhengene, sier Skei Grande.

Vedtok krav

– Sentrale idrettstopper og aktuelle politikere må bruke alle anledninger til å øve press, sier hun.

Partiet har i dag vedtatt en rekke krav de mener må stilles til det kinesiske regimet. De ønsker ingen boikott av lekene, men mener det er viktig å ikke delta uten å stille krav.

– Venstre frykter at en ukritisk norsk OL-deltagelse blir tatt til inntekt for ettpartidiktaturet i Kina. Regjeringen må være tydelige overfor kinesiske myndigheter i kravene om forbedringer av menneskerettighetssituasjonen, heter det i teksten partiet vedtok i kveld.

Menneskerettigheter i fokus

PRESS: Venstres nestleder Trine Skei Grande frykter at en ukritisk deltakelse i OL i Beijing vil være med på å legitimere Kinas regime. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
PRESS: Venstres nestleder Trine Skei Grande frykter at en ukritisk deltakelse i OL i Beijing vil være med på å legitimere Kinas regime. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Mandag er FNs menneskerettighetsdag, og det er i den forbindelse at Venstre nå krever økt fokus på menneskerettighetssituasjonen i Kina, 7 måneder før åpningsseremonien i sommer.

Dette er kravene partiet stiller seg bak:

• Ytrings- og trosfrihetene må styrkes.

• Pressen må få skrive det den vil.

• Sensuren på internett må oppheves.

• Ingen må få dom uten rettssak.

• Politiske fanger må løslates.

• De grove og systematiske menneskerettighetsbrudd som i dag blir begått mot minoriteter, som for eksempel det tibetanske folket, må stanses.