Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Utøya-aksjonen berget av flaks og dyktighet

Foreninga til de første helsearbeiderne som rykket ut til Utøya 22. juli, er ikke enige i kommisjonens rapport.

- RAPPORT TEGNER FEIL BILDE: Nasjonal paramedic forening (NPF), som er interesseorganisasjon for personell i prehospitale tjeneste - hovedsakelig ambulansepersonell - mener at 22. juli-kommisjonens rapport på punktene vedrørende ambulansetjenestens innsats, ikke tegner et helt riktig bilde av suksessfaktorene bak innsatspersonellets gode innsats den 22. juli i fjor. 
Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix
- RAPPORT TEGNER FEIL BILDE: Nasjonal paramedic forening (NPF), som er interesseorganisasjon for personell i prehospitale tjeneste - hovedsakelig ambulansepersonell - mener at 22. juli-kommisjonens rapport på punktene vedrørende ambulansetjenestens innsats, ikke tegner et helt riktig bilde av suksessfaktorene bak innsatspersonellets gode innsats den 22. juli i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 22. juli-kommisjonens rapport får helsetjenesten ros for sin innsats den 22. juli.

Hovedkonklusjonen er at «Helse og redningsarbeidet ivaretok de skadde og pårørende i akuttfasen på en god måte».

Nasjonal paramedic forening (NPF), som er interesseorganisasjon for personell i prehospital tjeneste - hovedsakelig ambulansepersonell - mener at 22. juli-kommisjonens rapport på punktene vedrørende ambulansetjenestens innsats, ikke tegner et helt riktig bilde av suksessfaktorene bak innsatspersonellets gode innsats den 22. juli i fjor.

«Rapporten og de suksessfaktorene som 22. juli-kommisjonen peker på er en evaluering av en konkret hendelse hvor vi mener tilfeldigheter med tanke på lokalisasjon og kompetanse den aktuelle dagen er største suksessfaktorene. Rapporten må derfor ikke tas til inntekt for at den prehospitale beredskapen er på topp i Norge», skriver foreninga i en pressemelding.

Bent-Krister Osbakk er styremedlem i NPF, og har de siste sju åra jobbet som ledende instruktør i norsk luftambulanse.

- Vi ser en manglende systematisk opplæring i operativ ledelse, samt mangel på systemer som skal sikre at personell som har denne kompetansen og erfaringen til enhver tid er på vakt. Dette er hovedregelen og ikke unntaket, sier han til Dagbladet.

- Berget av flaks I kommisjonens rapport trekkes øvelser fram som noe helse er spesielt gode på. Det stemmer ikke, mener Osbakk.

- Øvingsvirksomheten holdes på ett minimum når det kommer til å øve på lederrollene og samhandling ved større hendelser. Vestre Viken har eksempelvis 0 kroner i øvelsesbudsjett. Vi er derfor usikre på hvilket grunnlag kommisjonen bygger sin konklusjon om at helse er god til å øve på i denne sammenhengen, sier Osbakk.

ETTERLYSER BEDRE ORGANISERING: Myndighetene har bevisst valgt å gi svake føringer i forskrift om hvordan ambulansetjenesten skal organiseres, mener Nasjonal Paramedic Forening. Styremedlem Bent-Krister Osbakk etterlyser klarere føringer for organisering. Foto: Privat
ETTERLYSER BEDRE ORGANISERING: Myndighetene har bevisst valgt å gi svake føringer i forskrift om hvordan ambulansetjenesten skal organiseres, mener Nasjonal Paramedic Forening. Styremedlem Bent-Krister Osbakk etterlyser klarere føringer for organisering. Foto: Privat Vis mer

Han presiserer at det finnes lokale unntak, men at han generelt opplever at denne type øvelser er fraværende i regi av helseforetakene.

- Når det gjelder øvelse på samhandling og ledelse skorter det på alt, og dette er heller ikke på dagsorden, sier han.

I pressemeldinga skriver NPF følgende om Utøya-aksjonen 22. juli:

«Aksjonen ble nok i stor grad berget av både flaks og dyktighet hos innsatspersonellet».

- I kommisjonens rapport tas systemet til inntekt for at ting fungerte, mens flere av de mest sentrale aktørene under aksjonen hevder at ting gikk bra til tross for manglene i systemet, sier Osbakk.

- På piggdekk til Utøya Videre mener NPF at også bilparken til det prehospitale helsepersonellet er udatert og at dette hadde sine konsekvenser den 22. juli.

- Vi har tidvis slitt med en utslitt bilpark i ambulansetjenesten, og ofte blir det benyttet reservebiler i ordinær tjenester. 22. juli var flere av bilene som ble sendt til regjeringskvartalet ikke i operativ stand. Man måtte ta i bruk biler med avskiltingsbegjæring, og biler med piggdekk ble sendt til Utøya. Dette sier sitt om beredskapen og mulighetene til å oppskalere ved behov, sier Osbakk.

Ifølge NPF er også redningshåndboka for det prehospitale personellet udatert, og at den derfor ikke ble fulgt den 22. juli. Bevisste valg om å avvike fra denne er en vesentlig suksessfaktor til at helse får fortjent skryt, mener foreninga.

- Redningshåndboka ble utgitt i 1980, og er så gammel at man bruker legeressursene feil om man følger den i dag. Dette medfører et pasientsikkerhetsproblem. På Utøya gjorde helsepersonellet derfor valg som var tilpasset situasjonen, sier Osbakk.

Om Utøya-hendelsen hadde funnet sted en mindre sentral plass i Norge, hadde dødstallene vært høyere, mener NPF.

- Spesielt fraværet av konkrete krav til responstid er bekymringsfullt og gir seg utslag i et varierende ambulansetilbud til befolkningen, sier Osbakk.

- Dobbeltroller Ifølge NPF er de prehospitale tjenestenes organisering og suksessfaktorer den 22. juli framstilt på en måte som ikke innsatpersonellet helt kjenner seg igjen i. Grunnlagsmaterialet til 22. juli-kommisjonen ble gitt av ledere som ikke var direkte involvert i innsatsen, men som sitter med et systemansvar, hevder Osbakk.

- Det er uheldig med en slik dobbeltrolle da de som sitter med systemansvaret blir eneste kilde til den eksterne evalueringen når systemet evalueres i ettertid, sier han.

- Begrunnelsen er at man ønsket å unngå å «re-traumatisere» innsatspersonellet. Ønsket om å skåne personellet som var på Utøya er en fin tanke fra ledelsen, men vi mener det er respektløst og uforståelig at man under evalueringa velger å bruke andrehåndsinformasjon i stedet for vurderinger fra dem som faktisk var på stedet, sier Osbakk.

UTVIKA: Minnemerke ved Utvika. 69 personer mistet livet på Utøya 22. juli i fjor. 
Foto: Christian Roth Christensen
UTVIKA: Minnemerke ved Utvika. 69 personer mistet livet på Utøya 22. juli i fjor. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media