Utøya-aksjonen ville vært løst annerledes dersom politiet var drillet på nye aksjonsmetoder

- Hadde vurdert å gå i direkte aksjon 22. juli

650 METER: De to første tjenestemennene fra politiet sto på landsiden der "MS Thorbjørn" legger til da skytingen pågikk på Utøya 22. juli 2011. Ledere ved Politihøgskolen tror tjenestemennene ville fått andre ordre enn å observere fra land, og at vi vil vurdert å gå i direkte aksjon, dersom nye aksjonsmetoder var implementert for fem år siden.  Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
650 METER: De to første tjenestemennene fra politiet sto på landsiden der "MS Thorbjørn" legger til da skytingen pågikk på Utøya 22. juli 2011. Ledere ved Politihøgskolen tror tjenestemennene ville fått andre ordre enn å observere fra land, og at vi vil vurdert å gå i direkte aksjon, dersom nye aksjonsmetoder var implementert for fem år siden.  Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En handling som har blitt kraftig kritisert etter 22. juli 2011, er ordren de to første tjenestemennene som ankom landsida 650 meter fra Utøya fikk da de ankom klokka 17.51.

De to bevæpnede politimennene fikk ordre om å avvente beredskapstroppen, observere og de søkte dekning bak en container. Samtidig ble ungdom skutt og drept på øya bare noen hundre meter unna. En av mennene har forklart at han følte en håpløshet med situasjonen. Dagbladet har vært i kontakt med en av politimennene. Han ønsker ikke å medvirke i saken. Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med den andre politimannen.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer