>/>STERKE BILDER: Den svenske fotografen Niclas Hammerstrom vant fotopris i Wold Press Photo. Foto: Niclas Hammerstrom/World Press Photo.
>/>STERKE BILDER: Den svenske fotografen Niclas Hammerstrom vant fotopris i Wold Press Photo. Foto: Niclas Hammerstrom/World Press Photo.Vis mer

Utøya-bilder vant fotopris

Sterke bilder hedret i verdens mest prestisjefylte fotokonkurranse. Ofrene kan identifiseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske fotografen Niclas Hammerström fra tabloidavisen Aftonbladet var en av de første fotojournalisten som rapporterte fra terroren på Utøya i fjor sommer. Nå har han blitt hedret med andreplass i kategorien nyhet serie for bildene han tok på Utøya, i den prestisjetunge fotokonkurransen World Press Photo.

Til aftonbladet.se sier han følgende om å bli hedret for bildene fra Utøya.

- Det er todelt. Jeg er kjempeglad for prisen, men hadde selvsagt ønsket at Utøyamassakren aldri fant sted.

Tolv bilder forteller mye av det grusomme dramaet som utspilte seg på AUF-leiren på Utøya ettermiddagen den 22. juli. Flere av bidene viser døde ungdommer som ligger på Utøya, og de døde er lett identifiserbar.

Fotografen nærmet seg Utøya i båt og tok flere bilder av ofrene som lå i vannkanten. Aftonbladet har publisert noen av disse bildene, men da var de sladdet slik at offrene ikke kunne identifiseres.

Til fotokonkurransen er bildene sendt inn og juryert i sin opprinnelige form hvor ofrenekan identifiseres.

Dagbladet velger å ikke linke til eller publisere disse bildene.

Totalt deltok 5247 fotografer med 101.524 forskjellige bilder i årets konkurranse. Vinneren av «Årets bilde» får, i tillegg til heder og ære, en pris på 10.000 euro og et nytt kamera.

Vinnerbildet ble tatt i Jemen 15. oktober 2011, og viser en kvinne som omfavner en skadet slektning inni en moské som ble brukt som feltsykehus i byen Sanaa. Samuel Aranda fotograferte situasjonen under de voldsomme demonstrasjonene mot Jemens president Ali Abdullah Saleh, og bildet ble publisert i New York Times.