Utøya-foreldre fortviler over norsk rettssystem

Foreldrene til georgiske Tamta Liparteliani fortviler over at Anders Behring Breivik kan bli dømt utilregnelig. - Han bør plasseres i et mørkt rom og ikke få ha kontakt med omverdenen, mener de.

UTØYA-OFFER: En sørgende jente holder portrettet av Tamta Liparteliani, som ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli i fjor. Foto: Scanpix /AP / Shakh Aivazov
UTØYA-OFFER: En sørgende jente holder portrettet av Tamta Liparteliani, som ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli i fjor. Foto: Scanpix /AP / Shakh Aivazov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

eorgiske Leila Asatiani og Avtandil Liparteliani mistet sitt eneste barn, datteren Tamta Liparteliani, på Utøya.

Tamta var blant de aller siste som ble drept av Breivik under terrorangrepet. Hun var en lovende ung kvinne fra en fattig landsby i Georgia, med en mastergrad i internasjonale relasjoner.

- Vi, Tamtas foreldre, kan ikke hvile før vårt barns morder er dømt på rettferdig vis, skriver de i det åpne brevet, som er adressert til det norske juridiske systemet og norske foreldre til Utøya-ofre.

Krever strengere straff I brevet understreker de hvor grusomme Breiviks handlinger var, og at han ikke bør få sone i en spesialbygget klinikk. De kritiserer også at den norske stat bruker store ressurser på å ta godt vare på ham.

- For å rette opp feilene politiet gjorde, og andre feil som ble begått, bør dommerne og representanter fra rettssystemet behandle saken mye strengere, skriver de.

De mener Breivik bør dømmes til livstid i fengsel. I brevets siste avsnitt henvender de seg til andre foreldre av Utøya-ofre.

- For å få rettferdighet bør vi be om at retten ikke behandler Breivik så vennlig som de gjør nå. En mørk celle til Breivik for resten av livet hans, ikke noe kommunikasjon med omverdenen, ikke noe internett og ikke noe luksus for ham, det er det vi krever, skriver de.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer