Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utøya-foreldre fortviler over norsk rettssystem

Foreldrene til georgiske Tamta Liparteliani fortviler over at Anders Behring Breivik kan bli dømt utilregnelig. - Han bør plasseres i et mørkt rom og ikke få ha kontakt med omverdenen, mener de.

UTØYA-OFFER: En sørgende jente holder portrettet av Tamta Liparteliani, som ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli i fjor. Foto: Scanpix /AP / Shakh Aivazov
UTØYA-OFFER: En sørgende jente holder portrettet av Tamta Liparteliani, som ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli i fjor. Foto: Scanpix /AP / Shakh Aivazov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

eorgiske Leila Asatiani og Avtandil Liparteliani mistet sitt eneste barn, datteren Tamta Liparteliani, på Utøya.

Tamta var blant de aller siste som ble drept av Breivik under terrorangrepet. Hun var en lovende ung kvinne fra en fattig landsby i Georgia, med en mastergrad i internasjonale relasjoner.

- Vi, Tamtas foreldre, kan ikke hvile før vårt barns morder er dømt på rettferdig vis, skriver de i det åpne brevet, som er adressert til det norske juridiske systemet og norske foreldre til Utøya-ofre.

Krever strengere straff I brevet understreker de hvor grusomme Breiviks handlinger var, og at han ikke bør få sone i en spesialbygget klinikk. De kritiserer også at den norske stat bruker store ressurser på å ta godt vare på ham.

- For å rette opp feilene politiet gjorde, og andre feil som ble begått, bør dommerne og representanter fra rettssystemet behandle saken mye strengere, skriver de.

De mener Breivik bør dømmes til livstid i fengsel. I brevets siste avsnitt henvender de seg til andre foreldre av Utøya-ofre.

- For å få rettferdighet bør vi be om at retten ikke behandler Breivik så vennlig som de gjør nå. En mørk celle til Breivik for resten av livet hans, ikke noe kommunikasjon med omverdenen, ikke noe internett og ikke noe luksus for ham, det er det vi krever, skriver de.

- Ta fra ham PC Trond Henry Blattmann, leder for Støttegruppen etter 22. juli, kan forstå at den georgiske familien er fortvilet. Han understreker likevel at han synes det norske rettssystemet fungerer bra, men er enig med dem i at Breivik ikke bør få fortsette kommunikasjonen sin med omverdenen.

- De må ta fra ham PC-en hans og ikke la ham spre sin ideologi, en ideologi som oppfordrer til å ødelegge demokratiet og drepe mennesker, sier Blattmann.

Ellers understreker Blattmann at han har full tiltro til det norske rettssystemet, men at det er trist at de georgiske foreldrene ikke slår seg til ro med det.

- Jeg har tiltro til det norske rettssystemet, og det er opp til rettsstaten å avgjøre hvordan han skal ivaretas, sier Blattmann.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media