PROFESSOR: Valgforsker og professor Frank Aarebrot sammenlikner Utøya-generasjonen med krigsgenerasjonen. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
PROFESSOR: Valgforsker og professor Frank Aarebrot sammenlikner Utøya-generasjonen med krigsgenerasjonen. Foto: Kjell Herskedal / ScanpixVis mer

- Utøya-generasjonen vil prege Norge

De som overlevde massakren på Utøya vil bli sveiset sammen, og vil prege norsk politikk i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener valgforsker Frank Aarebrot.

- Tragedien vil skape en ny generasjon Ap-politikere som vil ha et samhold som vil bli uvanlig sterkt. De som var på Utøya vil prege Norge. Vi kommer til å snakke om «Utøya-generasjonen», sier Aarebrot til Dagbladet.

«Gutta på skauen»
Frank Aarebrot sammenlikner det han kaller Utøya-generasjonen med krigsgenerasjonen av Ap-politikere. De som sloss mot den tyske okkupasjonsmakten hjemme eller i eksil, og ble sveiset sammen i et sterkt samhold. De var gutta på skauen som bygde landet.

- De som var på Utøya vil være som krigsgenerasjonen. Massakren vil styrke politikk-produksjonen i Arbeiderpartiet, og ikke svekke den, sier Aarebrot.

- Fellesskap Forfatter og historiker Hans Olav Lahlum, som har skrevet flere bøker om Arbeiderpartiets historie, mener Aarebrots analyse godt kan bli virkelighet. Men han vil ikke trekke slike konklusjoner ennå. Det er for tidlig, mener Lahlum.

- De som var på Utøya vil oppleve en unik følelse av fellesskap. Spørsmålet er om det vil vare. Det er for tidlig å si noe om dette samholdet nå. Når man står midt i noe stort kan man ofte overdrive de langsiktige konsekvensene, sier Lahlum.

Men også Lahlum holder muligheten åpen for at terroren i forrige uke vil prege Norge sterkt, selv om massakren gjorde at Arbeiderpartiet har tapt mange politiske talenter.

- Større konsekvenser - På den andre siden kan det som skjedde komme til å få større konsekvenser for det norske samfunnet enn noen enkelthendelse siden krigen, sier Lahlum.

Han tror det godt kan hende at Norge får det Aarebrot kaller en «Utøya-generasjon».

Lahlum tror på høy valgdeltakelse ved høstens kommunevalg, og viser til en strøm av nye medlemmer til alle politiske ungdomsorganisasjoner etter massakren på fredag.

- Blir styrket
Frank Aarebrot understreker den sterke partikulturen i Arbeiderpartiet, og han tror denne kulturen vil bli styrket med forrige ukes tragedie.

- Hvis attentatmannen ønsket å ødelegge det politiske maskineriet i Arbeiderpartiet tok han sørgelig feil. Produksjonen av politikk i Arbeiderpartiet vil bare bli styrket av tragedien.

AP-FORFATTER: Hans Olav Lahlum har skrevet flere bøker om Arbeiderpartiets historie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AP-FORFATTER: Hans Olav Lahlum har skrevet flere bøker om Arbeiderpartiets historie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer