FORBEREDELSER: I dag var det på ny aktivitet på Utøya. Det ble forberedt praktiske ting i forkant av minnemarkeringer som skal stå sted til helga. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORBEREDELSER: I dag var det på ny aktivitet på Utøya. Det ble forberedt praktiske ting i forkant av minnemarkeringer som skal stå sted til helga. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Utøya gjøres klar til å ta i mot overlevende og etterlatte

Dagen etter at Anders Behring Breivik spaserte rundt med tau rundt livet på Utøya, blir øya gjort klar for overlevende og etterlatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Førstkommende fredag og lørdag arrangeres det to store minnemarkeringer for de etterlatte og overlevende etter terrorangrepet på AUFs sommerleir på Utøya 22 juli.

Rundt klokka 15.00 i dag sirklet et helikopter rundt Utøya, i nærheten av pårørende som la ned lys og blomster for å minnes ofrene som omkom i terrorangrepet. Flere representanter fra sivilforsvaret samt politiet var til stede.

Terrorisiktede på øya Aktiviteten på Utøya i ettermiddag skjedde dagen etter Anders Behring Breivik selv var på øya for å gjennomføre en rekonstruksjon av hvordan han skjøt og drepte 69 mennesker.

Men ifølge politiet skyldtes ikke aktiviteten selve handlingene som foregikk 22. juli, men forberedelser i forkant av minnemarkeringer som skal foregå førstkommende helg.

Det er regjeringen som legger til rette for at pårørende som ønsker det, får reise til Utøya før øya frigis fra politiet og åpnes for offentligheten, det skriver regjeringen på sin hjemmeside.

Forbereder øya Utøya er ryddet i forkant av arrangementene, og i dag landet et helikopter på øya i forbindelse med forberedelsene, dette bekrefter pressesjef ved Oslo politidistrikt, Unni Grøndal overfor Dagbladet.

- I dag hadde Nordre Buskerud politidistrikt ansvaret for forberedelser i forkant av markeringer som vil foregå førstkommende helg. Det har vært helikoptervirksomhet på øya, og det har blitt sett på steder som kan passe til å sette opp telt i forhold til markeringen, sier Grøndal.

Hun bekrefter at markeringene er for de pårørende og overlevende etter Utøya-tragedien.

Trengte å se fra lufta Pressekoordinator for Nordre Buskerud politidistrikt, Anne Malm Monstad, forklarer at helikopteret var tilrettelagt for firmaet som skal forberede arrangementene.

- Det har vært en befaring på Øya i dag. Folkene som er satt til å forberede arrangementene trengte å se området fra lufta, og planlegge hvordan de vil tilrettelegge arrangementene, sier Monstad.

På fredag vil øya åpnes for etterlatte, mens det på lørdag åpnes for de overlevende. Det bli busstransport fra hotellene og tilbake og båttransport til Utøya. Helsefaglig personell vil være til sted under begge arrangementene, ifølge regjeringen.no.

LANDET PÅ ØYA: Et helikopter landet på Utøya dagen etter rekonstruksjonen der Andreas Behring Breivik deltok. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LANDET PÅ ØYA: Et helikopter landet på Utøya dagen etter rekonstruksjonen der Andreas Behring Breivik deltok. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer